Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ σε νέα εποχή

Ψηλά στην ατζέντα για την Ελλάδα παραμένει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για μία σειρά από προγράμματα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πολύ ισχυρή πιθανότητα ο Μπένζαμιν Νετανιάχου να αναλάβει για άλλη μια φορά τα «ηνία» της χώρας αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα στην Αθήνα. Είναι το πρόσωπο που συνεργάστηκε με τέσσερις διαφορετικούς Έλληνες πρωθυπουργούς (Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης). Μπορεί να είχαν διαφορετικό προσανατολισμό και πολιτικές, ωστόσο η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις επί των ημερών του δεν σταμάτησε ποτέ. Πόσο θα επηρεάσουν την κυβέρνηση, οι νέοι του εταίροι είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί ακόμα. Η άνοδος του ακροδεξιού Ίταμάρ Μπεν - Γκβίρ και του κόμματός Jewish Power που είναι μέρος ενός μπλοκ δεξιών σχηματισμών δεν πέρασε απαρατήρητη. Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο βάση των εδρών τους. 

Ο Guardian στο editorial του εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός. Μίλησε για σοκαριστικά αποτελέσματα συμπληρώνοντας πως «σηματοδοτείται ο θρίαμβος της ρατσιστικής ακροδεξιάς με τη μορφή των θρησκευτικών Σιωνιστών συμμάχων του κ.Νετανάχιου που θέλουν την απέλαση των “απίστων” Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής όχθης». 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει καμία σχέση με τον Μπεν – Γβίρ και έτσι ένα νέο γεωπολιτικό παιχνίδι ξεκινάει. Εδώ εμπλέκεται και η Ελλάδα, καθώς είναι σημαντικό το σχήμα (3+1) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ να συνεχιστεί και να μην αποτελέσει τροχοπέδη ο νέος εταίρος του Νετανιάχου. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται να επηρεάσει τη στρατηγική σχέση που έχει η Αθήνα με το Ισραήλ. Είναι βασικό όμως και η Ουάσιγκτον να μην μεταβάλει τη στάση της. 

Ψηλά στην ατζέντα για την Ελλάδα παραμένει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για μία σειρά από προγράμματα που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A και την υποστήριξη των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα προχωρούν και τα έργα για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας. Συνεργασία, πολύ σημαντική, λαμβάνει χώρα και στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για άλλη μια φορά βέβαια οι ισορροπίες με την Τουρκία θα είναι λεπτές. Η επανάκαμψη του Νετανιάχου στην εξουσία μετά από τη βραχύβια διακυβέρνηση Μπένετ και Λαπίντ (μόλις 17 μήνες) δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Άγκυρα. Οι διπλωματικές τους επαφές τους τελευταίους μήνες έχουν αποκατασταθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Νετανιάχου δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μη χρειαστεί να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν, όμως η αλλαγή ηγεσίας αλλάζει εν μέρει τα δεδομένα. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα εξαιτίας της καλής σχέσης που έχει οικοδομήσει τα προηγούμενα χρόνια ο Νετανιάχου με τον Πούτιν. Είναι κάτι που επίσης δεν αρέσει στις ΗΠΑ εμπεριέχει, πάντως και ένα θετικό στοιχείο. Την πιθανότητα να στερήσει από τον Ερντογάν το προνόμιο να είναι ο αποκλειστικός μεσολαβητής στην περιοχή για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

*φωτό Αρχείου

Πηγή: skai.gr