Ισραήλ: Η επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία

Ο Μπένιαμιν “Μπίμπι» Νετανιάχου έχει υπάρξει 12 χρόνια πρωθυπουργός του Ισραήλ. Μετά από ένα διάλειμμα 18 μηνών στην αντιπολίτευση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία και σκοπεύει να αντέξει σε αυτή για τα επόμενα 4 χρόνια. Η χώρα του τα τελευταία 5 έτη βιώνει πολιτικό αδιέξοδο.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο  ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του καθώς ο δεξιός του συνασπισμός κερδίζει στο 86% των καταμετρημένων ψήφων στην 4η εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ετών.

Ο 73χρονος Μπένιαμιν Νετανιάχου επιστρέφει ως πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά διατηρώντας μικρή πλειοψηφία στην Κνέσετ. Δεν είναι όμως μόνος. Στο πλευρό του δεξιού κόμματός του, Λικούντ, βρίσκονται θρησκευτικές, ακροδεξιές παρατάξεις, οι οποίες καταφέρνουν να συγκεντρώνουν περισσότερες έδρες από εκείνες που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές.

Ο πολιτικά ακραίος συνασπισμός «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θριαμβεύει και αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη του Ισραήλ. Από τη στιγμή που στη δεύτερη θέση τερματίζει το κόμμα του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, τον ρόλο του ρυθμιστή για την επόμενη ημέρα αναλαμβάνουν στη χώρα οι ακροδεξιοί.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για τη ρατσιστική αντιαραβική ρητορική του. Στο παρόν τραβά όπλο σε διαδήλωση Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Και για το μέλλον ζητά το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ενώ, διαμηνύει ότι θέλει να φέρει νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει τις έρευνες διαφθοράς σε βάρος εν ενεργεία πρωθυπουργών και ότι ο νόμος αυτός θα πρέπει μάλιστα να έχει και αναδρομική ισχύ. Ήδη η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει καμία σχέση μαζί του. Ο Νετανιάχου όμως τον έχει ανάγκη και όχι μόνο επειδή θέλει να εξαφανίσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες.

Ισραηλινοί αναλυτές φοβούνται για το μέλλον και διακρίνουν πολλές απειλές για το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα. Αν θριαμβεύσει ο Νετανιάχου ζούμε τις τελευταίες ημέρες του κράτους του Ισραήλ όπως το ξέρουμε τα τελευταία 75 χρόνια», έγραφε η αρθρογράφος της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» Σίμα Κάντμον. «Αυτή είναι μια πραγματικά τρομακτική στιγμή. Το ολοένα και πιο δεξιό εκλογικό σώμα της χώρας επέλεξε μια κυβέρνηση που πιθανότατα θα ακολουθήσει μια ακραία και αυταρχική πορεία, καταπατώντας τις ζωές των Παλαιστινίων και τα δημοκρατικά στεγανά του Ισραήλ», γράφει στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο Μπένιαμιν “Μπίμπι» Νετανιάχου έχει υπάρξει 12 χρόνια πρωθυπουργός του Ισραήλ. Μετά από ένα διάλειμμα 18 μηνών στην αντιπολίτευση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία και σκοπεύει να αντέξει σε αυτή για τα επόμενα 4 χρόνια. Η χώρα του τα τελευταία 5 έτη βιώνει πολιτικό αδιέξοδο. Οι Ισραηλινοί κλήθηκαν για 4η φορά σε 60 μήνες για να εκλέξουν πρωθυπουργό. Επέλεξαν να στραφούν δεξιά και ο Νετανιάχου… δεξιότερα. Αυτή η επιλογή του, αναφέρουν ισραηλινοί σχολιαστές, θα τον δυσκολέψει. Οι Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και εθνικιστική σια ανέρχονται στην εξουσία από τα πολιτικά… αζήτητα και όντας πλέον δημοφιλείς χρειάζεται πυγμή για να ελεγχθούν και να μην τον εκβιάσουν πολιτικά.

«Ο λαός θέλει πυγμή, όχι αδυναμία», τόνισε ο ίδιος ενώ οι ψηφοφόροι του πανηγυρίζουν την εκλογική του επιστροφή στην εξουσία φωνάζοντας «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ». Μιλά «για ψήφο εμπιστοσύνης» από τον ισραηλινό λαό και αρκείται στο να περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Για κάποιους είναι μία αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα. Η βάση του κόμματός του Λικούντ τον λατρεύει ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον απεχθάνονται. Το Ισραήλ αποκτά νέες ισορροπίες ξανά και η αλλαγή κυβέρνησης δεν περνάει απαρατήρητη ούτε στο διεθνές μέτωπο. Εκεί ο αιώνιος εχθρός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να ευνοήθηκε από τον προκάτοχό του Ναφτάλι Μπένετ αλλά αναμένεται να τα βρει σκούρα με  τον Νετανιάχου πίσω στην εξουσία. 

Πηγή: skai.gr