Ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά η Αθήνα στους «εκφοβισμούς» της Άγκυρας

Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού για τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας αλλά και για τα κίνητρα του κρεσέντο προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο που έχει να αντιμετωπίσει επίσημο πληθωρισμό στο 85%

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με ψυχραιμία και σε πλήρη ετοιμότητα διπλωματική και στο πεδίο η Αθήνα παρακολουθεί την νέα έξαρση των τουρκικών απειλών, μετά και τα εκφοβιστικά μηνύματα που επιχείρησε να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν με τηλεοπτική του συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι AlHaber, απειλώντας ακόμη και την Αθήνα με τους βαλλιστικούς πυραύλους Ταϊφούν.

Ένα νέο κρεσέντο του Τούρκου προέδρου, το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Γερμανία όπου συμμετείχε στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, το απέδωσε στα εσωτερικά αδιέξοδα της Άγκυρας, καθώς η χώρα καταρρέει οικονομικά , οι πολίτες μαστίζονται από τη φτώχεια και η διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν απειλείται με “έξοδο” από την εξουσία. «Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και άλλη θεματολογία» σχολίασε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ αναφερόμενος στις αδιάλειπτες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκική ηγεσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε πως αν απαντούσε στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, “νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά” είπε και πρόσθεσε “έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες, έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό”.

 
Είχε προηγηθεί η ευθεία απειλή δια στόματος του Τούρκου προέδρου  εκφοβίζοντας – δήθεν - την Αθήνα με τον τουρκικό πύραυλο Ταϊφούν  ενώ επέμεινε  να αντιστρέφει την πραγματικότητα καλώντας την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της και να σταματήσει τις προβοκάτσιες. «H πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση μας  έγινε με τον «Tayfun»᾽ τρέλανε τους Έλληνες» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο τούρκος πρόεδρος, προαναγγέλλοντας ότι στο επόμενο βήμα η Τουρκία θα αυξήσει την εμβέλεια του πάνω από τα 561 χιλιόμετρα που είναι τώρα και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι  Έλληνες φοβήθηκαν καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλεια των τουρκικών πυραύλων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο αλλά και σε τρίτες χώρες φτάνοντας φωτογραφίζοντας και ενδεχόμενες γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη. Απείλησε  δηλαδή ότι θα κάνει πράξη το πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες ως συνέχεια του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.

Στους σχεδιασμούς αυτούς της Τουρκίας ωστόσο από πλευράς Λιβύης βάζει φρένο,  ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έπειτα από την απόρριψη του τουρκολυβικού μνημονίου από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν αποδέχεται το μνημόνιο που υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου η Τρίπολη με την Άγκυρα  και σημειώνει “Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να είναι ανοιχτό έδαφος για αποικιακές δυνάμεις που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους κρίσεις, διεκδικώντας τον πλούτο του λιβυκού λαού”.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως η Ελλάδα επουδενί δεν θα ακολουθήσει την εμπρηστική ρητορική της γείτονος η οποία για τους δικούς τους λόγους και τακτικισμούς ακολουθεί το δρόμο της όξυνσης και των προκλήσεων. Αντιθέτως η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ακολουθεί τη δική της στρατηγική , η οποία εστιάζεται, αφενός στο κομμάτι της απολύτου και συνεχούς ετοιμότητας ώστε να απαντά αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση και αφετέρου της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

“Με αυτή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι η εμβέλεια της απήχησης των απόψεών της συνεχώς θα συρρικνώνεται” σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως “από την άλλη, η χώρα μας έχει φροντίσει τόσο με την εξωτερική της πολιτική, όσο και με τις κινήσεις που έχει κάνει στον αμυντικό τομέα, να έχει θωρακίσει την αποτρεπτική της ικανότητα και να έχει επεκτείνει την δική μας εμβέλεια σε ό,τι αφορά στις απόψεις μας και την αποτρεπτική μας  ισχύ”. Ο Γιάννης Οικονόμου διεμήνυσε δε, για πολλοστή φορά, πως “με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό μας, με την αποτρεπτική μας ισχύ αναβαθμισμένη, η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει στην οποιαδήποτε πρόκληση που δεν είναι μια πρόκληση μόνο απέναντι στη χώρα, αλλά είναι μια πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο” κατέληξε.


 

Πηγή: skai.gr