Κλείσιμο

Το «θέρος» της κάλπης και η στρατηγική των 8 εβδομάδων

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στην πρώτη κάλπη να υπάρχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα ώστε να μην αμφισβητείται η δυνατότητα αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

“Απρίλης Μάης” κοντά το θέρος λέει ο λαός και με βάση τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα που έχει περιγράψει πολλάκις ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, αυτό ακριβώς το διάστημα Απριλίου Μαΐου, η Πειραιώς θα κληθεί να κορυφώσει την προεκλογική της στρατηγική για να φτάσει στο “θέρος” της κάλπης και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές.

Η στρατηγική της γαλάζιας παράταξης και του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί ήδη να ξεδιπλώνεται στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύει εδώ και καιρό η χώρα, όμως η εντατικοποίηση και η κλιμάκωση του εκλογικού σχεδιασμού θα εκτυλιχθεί στο κρίσιμο διάστημα των περίπου οχτώ εβδομάδων που είναι και ο μίνιμουμ χρόνος που απαιτείται από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές μέχρι και τις δεύτερες.

Ένα διάστημα που για τον πρωθυπουργό δεν διαχωρίζεται σε πρώτη και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αλλά αφορά τις εθνικές εκλογές στο σύνολό τους που θα καθορίσουν το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα.

Στόχος άλλωστε του Μεγάρου Μαξίμου είναι στην πρώτη κάλπη να υπάρχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα ώστε να μην αμφισβητείται η δυνατότητα αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Το δίλημμα είναι ένα και σαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το επανέλαβε και από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον γνωστό δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία.

“Στις εκλογές οι Έλληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης. Αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς - Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή ανάμεσα λαϊκιστών και πραγματιστών, προοδευτικών δημοκρατών” τόνισε.

Πρόσθεσε δε, ότι “τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Παράδειγμα ο κορωνοϊός, αλλά, όταν κοιτάς πίσω και όταν απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ” κατέληξε.

Η σύγκριση άλλωστε των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ και της διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής στρατηγικής της Πειραιώς, όπως και στη σειρά των θεματικών συνεντεύξεων που θα δίνει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης, από την ερχόμενη Δευτέρα, που θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα την οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι εν λόγω συνεντεύξεις τύπου θα αφορούν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που στόχο θα έχουν την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που συντελέστηκε αλλά και το σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, εφόσον το αποτέλεσμα της κάλπης αναδείξει εκ νέου τη ΝΔ κυβέρνηση.

Με δεδομένο επίσης πως στόχος στο δρόμο προς τις κάλπες είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και η προσέλκυση των αναποφάσιστων, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και κομματικών στελεχών.

Όπως ήδη φάνηκε και από την τελευταία περιοδεία του πρωθυπουργού εκτός Αττικής, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και στις περιοδείες πλέον, στόχος είναι να παρουσιάζονται όχι μόνο τα έργα που δρομολογούνται σε εθνικό επίπεδο αλλά και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να περάσει το μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι “γεωγραφικά δίκαιη”.

Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτυπώνει εξάλλου και το σύνθημα της ΝΔ που θα είναι από τα κεντρικά της προεκλογικής περιόδου “το είπαμε – το κάναμε” ενώ ενισχύει το έτερο σύνθημα “σταθερότητα ή περιπέτειες” στη λογική ότι η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΝΔ είναι απολύτως μετρήσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και για πισωγυρίσματα που η χώρα πλήρωσε ακριβά.

Πηγή: skai.gr