Βουλευτής Δημοκρατικών στον ΣΚΑΪ: Θα εργαστούμε για ένα «κοινοβουλευτικό μπλόκο» στην Τουρκία

«Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει απλώς να είναι επιτιθέμενη στην περιοχή» η βουλευτής των Δημοκρατικών Ντίνα Τάιτους

Τις προσπάθειες που κάνουν οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, και συνολικά το ελληνικό λόμπι να περιγράψουν τις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, συνεπώς και το λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εξοπλίσουν περαιτέρω τη γείτονα, εξηγεί μιλώντας στον ΣΚΑΪ η βουλευτής των Δημοκρατικών Ντίνα Τάιτους, στη σκιά του νέου «πάγου» που έβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. 


Αναλυτικά η συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Χριστόδουλο Αθανασάτο:

ΣΚΑΪ: Είστε μία από τους βουλευτές που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Είστε βέβαια ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων σας στο Κογκρέσο θα συμπαραταχθεί; Γιατί βλέπουμε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή ακόμη και ο Λευκός Οίκος δεν είναι στην «ίδια σελίδα»

ΝΤ: Πιστεύω ότι η αντίθεση προς την Τουρκία αυξάνεται, καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Έχετε δει δηλώσεις από τους Έλληνες βουλευτές , τον Σαρμπάνη, τον Μπιλιράκη και εμένα, και επιπλέον υπάρχει και το μέτωπο της Γερουσίας. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την Τουρκία στο Κογκρέσο, αλλά σίγουρα θα εργαστούμε για να την μετατρέψουμε σε κοινοβουλευτικό μπλόκο. Θα χρειαστεί έγκριση από το Κογκρέσο. Και δεν φαίνεται να υπάρχουν άνθρωποι να σπεύσουν να πουλήσουν περισσότερα F-16 στην Τουρκία. Επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία και υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να σχεδιάζει  να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά. Έτσι, δεν βλέπω ότι ο πρόεδρος θα επιτύχει εδώ. 

ΣΚΑΪ: Πιστεύετε ότι γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αρκετά για να θέσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν ενώπιον των ευθυνών του;

ΝΤ: Λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της γεωπολιτικής. Αλλά από τότε που έγινε η επίθεση στην τουρκική πρεσβεία, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει απλώς να είναι επιτιθέμενη στην περιοχή. Και σκεφτείτε με πόσους διαφορετικούς τρόπους, τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, την κατάσταση στην Κύπρο, τις "καλές" σχέσεις με τους Ρώσους. Επίσης, τι προτείνουν ή τι σχεδιάζουν στη Συρία. Και στο εσωτερικό βλέπετε την καταπίεση του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς  η Τουρκία φαίνεται για αυτό που είναι, όπως και ο Ερντογάν. 

ΣΚΑΪ: Και παρότι, σχεδόν όλοι συμφωνούν πως η πιθανότητα  επίθεσης από έναν ΝΑΤΟϊκο σύμμαχο σε έναν άλλο είναι μικρή, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών;

ΝΤ: Λοιπόν, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει πολύ έντονα την Ελλάδα και έχουν απειλήσει και με πρόσθετες κυρώσεις. Παρακολουθούμε όλες τις υπερπτήσεις που κάνει η Τουρκία πάνω από την Ελλάδα. Θα σταθούμε στο πλευρό του Έλληνα συμμάχου μας, όσον με αφορά προσωπικά, αλλά νομίζω ότι το ίδιο αισθάνονται και πολλά μέλη του Κογκρέσου.
 

Πηγή: skai.gr