H δύσκολη μάχη των εννέα μονοεδρικών

Η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική στα χρόνια της κυριαρχίας της Κουμουνδούρου.

Tου Αντώνη Αντζολέτου
 

«Ο πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα».

Αυτό ισχύει για τις «7+2» μονοεδρικές που θα δώσουν τον τόνο της σκληρής μάχης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση οι περιφέρειες με μόνο μια έδρα έχουν αυξηθεί κατά δυο εξαιτίας της νέας απογραφής που αποτύπωσε τη μείωση του πληθυσμού σε Καστοριά και Θεσπρωτία.

Το 2019 στα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάμο, και τη Φωκίδα η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τη μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική στα χρόνια της κυριαρχίας της Κουμουνδούρου.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε επικρατήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 σε Σάμο, Γρεβενά, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Φωκίδα, αλλά και στη Θεσπρωτία που ήταν τότε διεδρική.

Στις τελευταίες εκλογές στην Ευρυτανία, τη Λευκάδα, τη Φωκίδα και τα Γρεβενά η διαφορά με τη γαλάζια παράταξη κινήθηκε από 14 έως 19 μονάδες.

Στη Ζάκυνθο η Νέα Δημοκρατία έκοψε πρώτη το νήμα με δέκα μονάδες διαφορά, ενώ πιο διαχειρίσιμα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στη Σάμο που έχασε με 5,05% και στην Κεφαλονιά με 5,49%.

Η Καστοριά είναι ένα παραδοσιακό «κάστρο» της Πειραιώς με την Ολυμπία Τελιγιορίδου από την αξιωματική αντιπολίτευση να καλείται να δώσει έναν δύσκολο αγώνα.

Στο νομό της Δυτικής Μακεδονίας πριν από τρισείμιση χρόνια επικράτησε ο νυν βουλευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας καταγράφοντας ποσοστό για τη γαλάζια παράταξη 50,23%.

Κέρδισε με μικρή διαφορά την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα Μαρία Αντωνίου. Ο Μάριος Κάτσης στην Ήπειρο καλείται να ξανακάνει «ροζ» τον νομό, όπως ήταν και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Εκλέγεται από το 2012 και έχει πολύ στενή επαφή με τους κατοίκους της περιοχής.

Το 2019 από τη σημερινή πλειοψηφία την έδρα κέρδισε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα Γρεβενά, καθώς μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση (είχε αφήσει πίσω περίπου 700 ψήφους τον Θανάση Σταυρόπουλο)  από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ήδη γίνεται ειδικός σχεδιασμός για την κάλυψη του κενού.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και αν θα επηρεάσει τα ποσοστά της πλειοψηφίας.

Γιατί είναι σημαντικές οι μονοεδρικές για τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία από τη στιγμή που οι έδρες κατανέμονται με βάση το συνολικό ποσοστό;

Είναι το πολιτικό σήμα της κυριαρχίας που δίνεται για τους «δύσκολους» νομούς, αλλά και του αέρα της νίκης.

Ειδικά από τη στιγμή που το βλέμμα είναι στραμμένο στις δεύτερες εκλογές που πιθανότατα θα στηθούν.

Το χρώμα του εκλογικού χάρτη θα δημιουργήσει μια εικόνα που επικοινωνιακά θα χρησιμοποιήσει ο πρώτος της κάλπης.