Οι συνεργασίες, ο επόμενος πρωθυπουργός και ο «Κανένας» φούντωσαν την πολιτική αντιπαράθεση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δείχνουν ένα μικρό «μούδιασμα» του κόσμου - Η δήλωση Ανδρουλάκη που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το ποσοστό του «Κανένα» αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες φτάνοντας στο 34%.  

Ο δείκτης αυτός ενισχύει το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη που μιλά, για ένα νέο πρόσωπο που θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.

Οι προϋποθέσεις που βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι συγκεκριμένες. Μιλά για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στοχεύει σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα του δώσει το δικαίωμα να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων και βεβαίως να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία με το πρώτο κόμμα.

Έχει κάποιο πρόσωπο υπόψιν του ο Νίκος Ανδρουλάκης; Όχι. Φρόντισε να κάνει γνωστό πως έχει αποκλείσει τους τεχνοκράτες κόβοντας μια κουβέντα που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ένας υποψήφιος πρωθυπουργός θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση.

Το «χρώμα» που θα έχει θα εξαρτηθεί από την εκλογική ισχύ του κάθε σχηματισμού.

Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν ένα ποσοστό άνω του 12% στις πρώτες εκλογές για να πουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιώσει μια σταθερή ανοδική και δυναμική πορεία με ισχυρό αποτύπωμα στον προοδευτικό χώρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δείχνουν ένα μικρό «μούδιασμα» του κόσμου που πιστεύουν πως θα ξεπεραστούν.

Η κόντρα με τους δυο μεγάλους, ειδικά με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν αναπόφευκτη.

Η γαλάζια παράταξη θεωρώντας σίγουρη τη νίκη στις εκλογές είδε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει σε ένα αφήγημα που δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Λέει πως εάν με ψηφίσετε, πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος "Χ". Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το γεγονός πως απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη δόθηκαν σε υψηλό επίπεδο από το στρατόπεδο της Πειραιώς, με τους Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Άκη Σκέρτσο να πρωτοστατούν, φούντωσε τη διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Μάντζος απάντησε πως «το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα» και μια καινούργια σύγκρουση ξεκίνησε.

Η Κουμουνδούρου επέλεξε να μείνει έξω από αυτή τη διαμάχη από τη στιγμή που δεν προκλήθηκε περισσότερο. Και έτσι σκοπεύει να κινηθεί.

Θεωρούν φυσιολογική την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εκλογών.

Ασφαλώς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το ποιος θα είναι πρωθυπουργός θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Συμπληρώνοντας πως ο σεβασμός στη λαϊκή ψήφο δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ».

Το ζητούμενο είναι αν οι εσωκομματικές «έριδες» στο ΠΑΣΟΚ ξύπνησαν απότομα και μετά από σχεδόν ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία δήλωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπα. Εκτιμώ, λοιπόν ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια και νομίζω ότι θα το κάνει, χωρίς να μου το έχει πει, ότι προ των εκλογών θα πει και ποιον βλέπει. Ώστε να είναι πεντακάθαρη η εικόνα στους πολίτες».

Ο σχολιασμός των δηλώσεων του προέδρου  χτύπησε «καμπανάκια» στη Χαριλάου Τρικούπη από τη στιγμή που το θέμα των συνεργασιών έχει τεθεί, όπως υποστηρίζουν και στο Εκτελεστικό Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Πήγες του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να κόψουν από νωρίς την κουβέντα τονίζοντας πως «είναι πολιτικά παράδοξο ο κ.Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον κ.Οικονόμου και τον κ.Σκέρτσο». Ανοίγει ένα νέος κύκλος εσωστρέφειας στη Χαριλάου Τρικούπη; Ο Ανδρέας Λοβέρδος το βράδυ της Πέμπτης που βρέθηκε στη Βουλή και ερωτήθηκε από δημοσιογράφους επέλεξε να μην κάνει κάποιο σχόλιο.