Eurosummit: Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Ιταλίας - Πορτογαλίας στην οικονομική διακυβέρνηση επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Σε αυτή τη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του νότου, Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με τα δεδομένα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας να έχουν αλλάξει, από τότε που η οικονομία ήταν ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, επανέρχονται σήμερα στην “πρώτη γραμμή” τα ζητήματα της οικονομίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην σημερινή Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Σε αυτή τη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών του νότου, Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του ίδιου με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, με στόχο το συντονισμό των τριών χωρών και τη στήριξη της θέσης του Πρωθυπουργού ότι αυτή η σημαντική συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών και όχι μόνο στο Eurogroup ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις ιδανικά έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες να γίνει επί τη βάση πραγματικών οικονομικών στοιχείων και όχι με στερεότυπα του παρελθόντος που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε και με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς. Εκπέμποντας μήνυμα κατά της επανάληψης της αντιπαραγωγικής πολιτικών των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος.

Τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο σημερινό Eurosummit, που έχουν ως αντικείμενο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Στο περιθώριο της Συνόδου αλλά και της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα δεύτερο διμερές τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Ιταλίδα ομόλογό του σχετικά με το ζήτημα που άνοιξε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αναφορικά με την επαναξιολόγηση της σύμβασης με τη Hellenic Train με στόχο τις επενδύσεις σε καλύτερα τρένα στην Ελλάδα. Μία συνάντηση η οποία ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί στις Βρυξέλλες σήμερα, δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί εν ευθέτω χρόνω το επόμενο διάστημα. 

Πηγή: skai.gr