Οι εκλογές της 21ης Μαΐου σε αριθμούς και η μάχη της επόμενης κάλπης

Πού είχαν τα τρία κόμματα που παρέλαβαν τη διερευνητική εντολή τα μεγαλύτερά τους ποσοστά

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής προσήλθαν 281.567 περισσότεροι ψηφοφόροι. Ενδεχομένως το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξάντλησε την κυβερνητική της θητεία να αποτέλεσε ένα κίνητρο για τον κόσμο που αύξησε τη συμμετοχή του. Η «αναμονή της λαϊκής ετυμηγορίας» φαίνεται πως λειτούργησε θετικά και η παρουσία στα παραβάν των σχολείων αντιμετωπίστηκε ως καθήκον για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η πανδημία, το μεταναστευτικό στον Έβρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση, οι τουρκικές προκλήσεις, οι παρακολουθήσεις και το δυστύχημα στον Έβρο σημάδεψαν την πολιτική ζωή της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία με την προοπτική της αυτοδυναμίας κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική ηττήθηκε και ο πολιτικός γεωγραφικός χάρτης άλλαξε εικόνα. Η μάχη για το μοντέλο διακυβέρνησης είχε έναν ξεκάθαρο νικητή. Το 2019 η σημερινή πλειοψηφία είχε «βάψει» μπλε 49 από τις 59 περιφέρειες της χώρας και στις εκλογές της Κυριακής τις αύξησε κατά 10. Μόνο η Ροδόπη παρέμεινε πλέον στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Το καμπανάκι που χτυπούν τώρα στην Πειραιώς είναι η χαλαρή ψήφος με φόντο τη μεγάλη νίκη που προηγήθηκε.

Χαρακτηριστικό της «γαλάζιας κυριαρχίας» είναι πως το «κάστρο» της Αχαΐας έφυγε για πρώτη φορά μετά το 1981 από το χέρια της κεντροαριστεράς. Πριν από 42 χρόνια και μέχρι το 2009 το ΠΑΣΟΚ επικρατούσε στο νομό, ενώ από τον Μάιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον πρώτο λόγο. Στις 21 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία πήρε κεφάλι με 33,95% έναντι 27,01% του ΣΥΡΙΖΑ. «Πολιτικό σοκ» και στην Κρήτη  που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει και στους τέσσερις νομούς για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση. Τα πολιτικά δεδομένα άλλαξαν, καθώς ακόμα και ο δικομματισμός «εξαφανίστηκε». Το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης προκάλεσε ένα καίριο πλήγμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προκαλώντας πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις. Και πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενισχυμένη αναλογική είναι η «μητέρα των μαχών» και για το ΠΑΣΟΚ η μεγάλη πρόκληση για να επανέλθει στο «πολιτικό παιχνίδι». Το ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του – κατά 1,93% σε σχέση με το 2019 – ενισχύοντας την παρουσία του σε αστικά κέντρα και λαϊκές γειτονιές.

Πού πέτυχαν οι τρεις που παρέλαβαν τη διερευνητική εντολή τα μεγαλύτερά τους ποσοστά;

-ΝΔ: Δωδεκάνησα (49,97%), Λακωνία (49,79%), Α΄ Πειραιώς (48,52%), Κυκλάδες (47,52%), Σέρρες (47,01%).
-ΣΥΡΙΖΑ: Ροδόπη (33,19%), Άρτα (31,78%), Αχαΐα (26,94%), Ξάνθη (26,47%), Κεφαλονιά (26,08%)
-ΠΑΣΟΚ: Ροδόπη (22,65%), Ηράκλειο (21,83%), Ρέθυμνο (21,53%), Λασίθι (21,49%), Χίος (19,36%)

Αξιοσημείωτο είναι και το μεγάλο ποσοστό των κομμάτων που βρέθηκαν εκτός Βουλής. Φτάνει το 16%, με τρία από αυτά, Νίκη (2,92%), Πλεύση Ελευθερίας (2,89%) και ΜέΡΑ25 (2,63%) να πλησιάζουν το κατώφλι του 3%. Τον Μάιο του 2012, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος το ποσοστό των σχηματισμών που δεν πήραν το εισιτήριο για την Ολομέλεια είχε φτάσει το 19,02%. Και τότε τρία κόμματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι (2,93%), ο ΛΑΟΣ (2,89%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (2,55%) είχαν πλησιάσει το κατώφλι της Βουλής. Επιμύθιο: Πέρα από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατιας, και τη μάχη της κεντροαριστεράς, το ενδιαφέρον στις 25 Ιουνίου στρέφεται και προς τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει αν ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσει το 3% αυξηθεί.

Πηγή: skai.gr