Κλείσιμο

Οι στόχοι και τα αφηγήματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Πώς θα επιδιώξει να διατηρήσει τα ποσοστά της η Πειραιώς, τι θα κάνει η Κουμουνδούρου για να μειώσει τη διαφορά - Με νέα δυναμική στη μάχη το ΠΑΣΟΚ

Του Σάββα Μιχάλαρου

Σε νέα προεκλογική περίοδο εισέρχεται από τη Δευτέρα η χώρα, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι το απόλυτο φαβορί ενόψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Η διαφορά των 20 μονάδων απο τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για... παρερμηνείες, ωστόσο οι κάλπες ενόψει της 25ης Ιουνίου είναι άδειες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον, είναι οι στόχοι και το αφήγημα που θα υιοθετήσει κάθε κόμμα και δη η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των εκλογών για τον ίδιο και τη ΝΔ. Ο στόχος είναι ένας: Η αυτοδυναμία. Με την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό σχεδόν 41% και 146 βουλευτές. Θα έλεγε κανείς ότι με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους βουλευτών του πρώτου κόμματος - το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι η ΝΔ -, η υπόθεση της αυτοδυναμίας θα είναι... περίπατος για τους «γαλάζιους». Και όμως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά θεωρεί ότι θα κάνει «περίπατο». Αφενός πρόκειται για μία νέα εκλογική διαδικασία, αφετέρου το ποσοστό που θα απαιτηθεί για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή και από την άλλη, κανείς και τίποτα δεν εγγυάται ότι η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει ξανά τα ίδια υψηλά ποοσοστά.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, πέντε κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό πάνω από 3% και μπήκαν στη Βουλή. Άλλα τρία, ωστόσο (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) έμειναν εκτός για λίγες μόνο ψήφους.

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, άπαντες θα αξιολογηθούν από την προεκλογική τους δράση, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να χαλαρώσει.

Όσο αφορά στην τακτική, το αφήγημα, η Νέα Δημοκρατία θα στηριχθεί στη... δοκιμασμένη συνταγή των εκλογών που κέρδισε με μεγάλη διαφορά: 1)Στο μήνυμα για σταθερότητα και 2)Στην αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας.

Στην Πειραιώς έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος, μετά από τόσα χρόνια πίεσης και αλλαγών, χρειάζεται σταθερότητα. Η ανταπόκριση στο αφήγημα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν τόσο μεγάλη, που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και προσδοκίες. Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία δεν θα εγκαταλείψει το μήνυμα σταθερότητας που εκπέμπει και αυτό θα γίνει ξανά, με πολλές ομιλίες, με ανάλυση θέσεων, με παρουσίαση του προγράμματος, ιδιαίτερα για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος.

Μία νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ - Τρικυμία και θολά νερά

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το κόμμα της Κουμουνδούρου απώλεσε 11 μονάδες σε σχέση με το 2019, γεγονός που προκάλεσε σοκ στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, φτάνοντας στο σημείο να έχει ανοίξει η κουβέντα ακόμη και για την αντικατάσταση του κ. Τσίπρα από την προεδρία. Το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστει εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Προς το παρόν, το δεδομένο είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει με τον Αλέξη Τσίπρα στις νέες εκλογές.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη την αποτυχία του αφηγήματος που προέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την 21η Μαΐου, η Κουμουνδούρου αναζητεί ένα νέο αφήγημα. Από τις μπρώτες δηλώσεις που έχουν γίνει, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από άλλα στελέχη του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να πείσει τον κόσμο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι παντοδύναμος. Και ότι χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της πρωτιάς δεν αποτελεί πλέον ρεαλιστική βάση για τον προεκλογικό αγώνα. Μοναδική επιδίωξη, μετά τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι να μειωθεί η «ψαλίδα», να πέσει η διαφορά από τη Νέα Δηνοκρατία, ώστε να προβληθεί το αφήγημα της «ανάκαμψης» και της «παρένθεσης». Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για μία αντιπολίτευση σκληρή, με στόχο τις εκλογές του... 2027. Ήδη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται με δυναμικό τρόπο η ηλικία του Αλέξη Τσίπρα, μόλις 49 ετών, κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει την ευκαιρία να επανέλθει 

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Να φτάσει κοντά στο 12%. Τα «πράσινα» στελέχη «πούλησαν» από τις πρώτες ώρες το αφήγημα της «επιστροφής» και της «ανάκτησης δυνάμεων», λέγοντας πως το ποσοστό του κόμματος αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% και ότι αυτό προσδίδει μία δυναμική για το μέλλον.

Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι ένας. Να καλύψει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης. Είναι εφικτό και ρεαλιστικό κάτι τέτοιο; Οι... εξωπραγματικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και γεμίζουν ελπίδα το ΠΑΣΟΚ για μία μεγάλη ανατροπή.

Όμως υπάρχει και η διαφορετική «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων που έβγαλαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Αναλυτές λένε ότι οι 11 μονάδες που απώλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κέρδισε μόλις 3,5 μονάδες. Οι υπόλοιπες οκτώ μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα, γεγονός που αναδεικνύει μία άλλη πτυχή: Ότι οι ψηφοφόροι που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν το εμπιστεύονται.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με το ίδιο αφήγημα. Αποκλείει κυβέρνηση συνεργασίας - εφόσον χρειαστεί μετά τις 25 Ιουνίου - με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιμένει στη ρητορική του «λευκού μητρώου», δηλαδή στο γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κυβερνήσει, άρα δεν έχει αποδειχθεί ανακόλουθος στις υποσχέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, ξεκινούν από άδειες κάλπες. Η προεκλογική περίοδος θα είναι εντελώς διαφορετική, πάνω σε άλλη βάση, με διαφορετικά διλήμματα και αφηγήματα. 

Πηγή: skai.gr