Προτάσεις Κουβέλη για μέτρα ενίσχυσης των αγροτών

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των αγροτών, όπως τη δημιουργία Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αποστολή τη χορήγησης χαμηλότοκων δανείων στους δικαιούχους των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό σε επίπεδο αρχηγών.

«Οι τράπεζες πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να υποχρεωθούν σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ρυθμίσεις που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος με την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου, και τη μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια για τα αγροτικά εφόδια, όπως σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι «πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών.

«Η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Άνοιγμα» στον αγροτικό κόσμο επιχείρησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και πρόσθεσε πως «υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης ασκούμε την αγροτική πολιτική».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα πραγματικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Πρωθυπορυγό για ακαδημαϊκού χαρακτήρια ομιλία

Πηγή: skai.gr