Κλείσιμο

Ανησυχία έφερε στην Τουρκία η επίσκεψη του διοικητή της CIA στην Αλεξανδρούπολη

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται από τις ΗΠΑ που θέλουν να φτιάξουν νέα Σούδα στο λιμάνι της»

Ανησυχία επικρατεί στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο διευθυντής της CIA στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η Hurriyet πήρε ένα δημοσίευμα από τοπικό σάιτ και το έκανε πρωτοσέλιδο, λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, έχει μετατραπεί σε αμερικανική κωμόπολη, ενώ αναρωτιούνται για τον λόγο της επίσκεψης.

Άλλη εφημερίδα της Τουρκίας αναφέρει ότι η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται και ίσως δημιουργηθεί αμερικανική βάση στο λιμάνι της, όπως σε αυτό της Σούδας.

Η επίσκεψη του διοικητή της CIA δείχνει πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αντικαθιστά τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο «Haber Global»:

«Τα σημεία τα οποία επισκέφθηκε ο διοικητής της. CIA είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Ο Έβρος αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την περίοδο της διακυβέρνησης του Μητσοτάκη ξεκίνησε το έργο κατασκευής τείχους για την παρεμπόδιση της παράνομης διέλευσης μεταναστών. Υπάρχουν πληροφορίες πως o Mπερνς επισκέφθηκε τα σημεία του τείχους στις Φέρες και στον Πέπλο. 

Την ίδια ώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί de facto ως λιμάνι της βάσης των ΗΠΑ. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ κάνουν όλες τις μεταφορές οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Δηλαδή η Αλεξανδρούπολη έγινε η εναλλακτική πορεία των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Οι ΗΠΑ στοχεύουν να επεκτείνουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να το χρησιμοποιήσουν όπως τη βάση της Σούδας στην Κρήτη».

Συνεχίζεται η υποτίμιση της τουρκικής λίρας

Εν τω μεταξύ, νέα πτώση σημειώνει και σήμερα η τουρκική λίρα. Στις 8:20 το πρωί, το νόμισμα της Τουρκίας έπεφτε κατά 2%, φτάνοντας σε ισοτιμία τις 25,5 λίρες για ένα δολάριο! Χθες η λίρα έπεσε 7,5% και συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχει πέσει κατά 11%, με τους οικονομικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι η κρίση αυτή θα συνεχιστεί.

Η Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει τα παζάρια με τη Σουηδία

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει παζάρια με τη Σουηδία, η οποία αναμένει την άρση του βέτο του Ερντογάν, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τελικός στόχος της Άγκυρας πάντως, είναι το «πράσινο φως» του Κογκρέσου για τα F-16, την ώρα που η ελληναμερικανική οργάνωση HAALC είπε «όχι στα F-16 στην Τουρκία καθώς απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα».

Ωστόσο, η Άγκυρα προβάλει στις ΗΠΑ ως «όπλο» τα σχέδια αγοράς 600 επιβατικών αεροσκαφών από την Turkish Airlines.

Πηγή: skai.gr