Κλείσιμο

Του Κωνσταντίνου Μαραβέγια*

Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση πάνω στο προσχέδιο νόμου για την προστασία της Εργασίας. Το περίφημο Εργασιακό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη έχει δεχθεί τόνους δυσφημιστικών επιθέτων από την αντιπολίτευση όπως «κατάπτυστο», «αντεργατικό», «εκτρωματικό» κοκ. Θα μου πείτε, γνωστοί και συνηθισμένοι χαρακτηρισμοί για το επίπεδο πολιτικού διαλόγου στη χώρα μας, ιδιαίτερα από τους αυτόκλητους κομματικούς εργατοπατέρες. Έτσι αποφάσισα -για αλλαγή- να εστιάσω στις απόψεις των ίδιων των ενδιαφερόμενων πολιτών. Πρόκειται για σχεδόν 800 σχόλια που κατεγράφησαν στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, από πλήθος εργαζόμενων, συλλογικών φορέων τους και εργοδοτικών οργανώσεων.

Αυτό που παρατήρησα πρώτα από όλα ήταν η απουσία των επιθετικών προσδιορισμών που χρησιμοποιούν τα εργατοπατερικά κόμματα. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση ήταν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, υπέρ της πλειονότητας των διατάξεων του Εργασιακού. Και αρκετοί συμμετείχαν εποικοδομητικά στον διάλογο αυτό, χωρίς χαρακτηρισμούς αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. 

Με άλλα λόγια η κοινωνία εμφανίζεται να βρίσκεται απέναντι από την αντιπολίτευση, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον τρόπο εκφοράς του δημόσιου λόγου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Η κοινωνία η οποία ζει καθημερινά την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, αντιλαμβάνεται την ανάγκη προστασίας της, όπως την προωθεί ο Κ. Χατζηδάκης.

Εξίσου σπουδαία όμως είναι και η διαπίστωση ότι οι πολίτες απορρίπτουν -πλέον ευθέως- τον ξύλινο λόγο, τις κιτρινισμένες από τον χρόνο ιδεοληψίες και την πολιτική χυδαιότητα. Και λέγοντας χυδαιότητα δεν εννοώ μόνο τους ακραίους χαρακτηρισμούς αλλά και την ψεύτικη, πατερναλιστική στάση των εργατοπατερικών κομμάτων που αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν κορόιδα. Σαν ανθρώπους εκτός πραγματικότητας, που δεν ανήκουν στο κόσμο της εργασίας και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες της αγοράς. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια…

Το τεράστιο αυτό χάσμα που χωρίζει τα εργατοπατερικά κόμματα από την κοινωνία αναγκάζονται αυτά να το γεμίσουν με πελώρια ψέματα για το Εργασιακό. Έτσι ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δήθεν «υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες» εις βάρος του «ελεύθερου προσωπικού – οικογενειακού χρόνου» με ταυτόχρονη «κατάργηση του 8ώρου και του κατώτατου μισθού»!

Ας πάρουμε όμως τα ψέματα αυτά ένα – ένα και ας δούμε ποια είναι η αλήθεια του νέου Εργασιακού: 

•    Το 8ωρο όχι μόνο δεν καταργείται αλλά διασφαλίζεται ρητά από το νομοσχέδιο. Στην πράξη πλέον θα προστατεύεται ουσιαστικά με την νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό που δίνεται σαν νέα δυνατότητα στον εργαζόμενο είναι να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες. Κάτι τέτοιο προφανώς θα μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ κατόπιν αιτήματος του ίδιου του εργαζόμενου διαφυλάσσοντας σε κάθε περίπτωση το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας (40 ωρών) την εβδομάδα που κατοχυρώνει το νομοσχέδιο.
•    Το νέο καθεστώς στις υπερωρίες και η ψηφιακή καταγραφή πραγματικής εργασίας εξασφαλίζουν ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολο τους. Οι υπερωρίες όχι μόνο θα ελέγχονται καλύτερα αλλά ενισχύονται σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Το μύθευμα για δήθεν διευκόλυνση των εργοδοτών στην επιβολή απλήρωτων υπερωριών δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας και οι βαριές κυρώσεις σε περίπτωση εργοδοτικών αυθαιρεσιών εξασφαλίζουν την ακριβή καταγραφή και άρα την αποζημίωση όλων των εργαζομένων για ΟΛΕΣ τις υπερωρίες που θα κάνουν.
•    Επίσης αυξάνονται οι γονικές και άλλες ειδικές άδειες για κάθε εργαζόμενο προκειμένου να καλύπτονται τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες. Έτσι εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος χρόνος, τον οποίο θα μπορεί ο εργαζόμενος να διαθέτει σε προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του.
•    Τέλος το κορυφαίο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του κατώτατου μισθού ξεπερνά ακόμα και τις συνηθισμένες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων εργατοπατερικών κομμάτων.

Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν περιέχει καμία τέτοια διάταξη αλλά αντίθετα εγγυάται όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων, χωρίς εξαίρεση. Αυτό το γεγονός άλλωστε επιβεβαιώνεται από το θετικό αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης που αναδεικνύει την αλήθεια του νέου Εργασιακού.  

Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είναι γιατρός – χειρουργός και Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ