Κλείσιμο

Της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου*

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας, θέτοντας την Τουρκία προ των ευθυνών της με χρονικό ορίζοντα το Δεκέμβριο. 

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και δύο προσχέδια, το τελικό κείμενο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και καταδικάζει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αποτυπώνει ξεκάθαρα την Ευρωπαϊκή τακτική «καρότο και μαστίγιο» στη σχέση της Ένωσης με την Τουρκία. 

Το  «καρότο» περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τη συνεργασία και χρηματοδότηση σε ζητήματα μετανάστευσης. Το «μαστίγιο», σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών της Τουρκίας ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι η χρήση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «όλων των μέσων και των επιλογών που έχει στη διάθεσή της.» 

Μεταξύ αυτών, γίνεται ρητή αναφορά στην επιβολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων που ενεργοποιούνται από το Συμβούλιο με βάση το άρθρο 215 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απαιτούν ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. 

Δεν σχολιάζω την μικρόψυχη, κοντόφθαλμη και μικροπολιτικά υποκινούμενη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευση. Ο «νοών νοείτω.» 

Παραμερίζω, με δυσκολία, τα δικαιολογημένα συναισθήματα που απορρέουν από τον πατριωτισμό και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο, και το διεθνές δίκαιο, με το μέρος της.  

Η αποτίμηση του αποτελέσματος της Συνόδου Κορυφής με όρους πολιτικού ρεαλισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα οικονομικά συμφέροντα των Κρατών Μελών, τους διεθνείς συσχετισμούς και τις γεωπολιτικές ισορροπίες δικαιολογούν απόλυτα την ικανοποίηση που εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. 

Με την ψύχραιμη και αποφασιστική στάση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει ένα «τελεσίγραφο» στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να περάσει από τις «δηλώσεις στις κυρώσεις.» 

Η μεγάλη διπλωματική και πολιτική του επιτυχία όμως είναι ότι με την τακτική αυτή, ουσιαστικά «εγκλώβισε» την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πορεία στις σχέσεις της με την Τουρκία η οποία είναι ξεκάθαρα υπέρ των Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων. 

Η Τουρκία καλείται να επιλέξει μεταξύ «καρότου» ή «μαστίγιου.»

Αν επιλέξει το «μαστίγιο», τότε με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιλέξει μεταξύ της επιβολής κυρώσεων ή της αναξιοπιστίας της ως γεωπολιτικός παίκτης στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. 

Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα, το αποτέλεσμα είναι «ρουά ματ».

* Η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εργάστηκε ως δικηγόρος στις ΗΠΑ, στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και νέων τεχνολογιών. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων και Β’ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.