Κλείσιμο

Πέντε επισημάνσεις για την πανδημία για (σχεδόν) κανονικό καλοκαίρι

Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, συνεχίζουμε να ακούμε και να συμβουλευόμαστε την ήρεμη και αντικειμενική πληροφόρηση της επιστήμης.   

Καθώς το τέλος του Ιουλίου σηματοδοτεί στην ουσία την έναρξη των θερινών διακοπών για πολλούς συμπατριώτες μας, μερικές επισημάνσεις σχετικά με το status της πανδημίας ίσως βοηθήσουν:

1. Η COVID-19 είναι ακόμη παρούσα και προσπαθεί μέσα από συχνές μεταλλάξεις, να επιβιώσει. Προς το παρόν αυτές οι μεταλλάξεις  φαίνεται να ευνοούν τη μετάδοση αλλά όχι τη βαρύτητα της νόσου.
2. Πέρσι τέτοιες μέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων  ασθενών ήταν περίπου μεταξύ των 40-45 ετών και η σοβαρή πνευμονία με τη σύνοδο αναπνευστική ανεπάρκεια, η μακρά νοσηλεία και η αυξημένη πιθανότητα διασωλήνωσης ήταν ο κανόνας. Αυτή ήταν η μετάλλαξη Δ μαζί με μία μέτρια εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.


3. Φέτος αυτες τις μέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών είναι μεταξύ 75-80 ετών με συνοδά νοσήματα και η σοβαρή πνευμονία με τη σύνοδο αναπνευστική ανεπάρκεια, η μακρά νοσηλεία και η πιθανότητα διασωλήνωσης είναι η εξαιρετικά σπάνια εξαίρεση. Η νόσος αφορά πλέον κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτή είναι η μετάλλαξη Ο με τις υπό-παραλλαγές της και η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.


4. Η αναμονή ενός επικαιροποιημένου εμβολίου που πιθανώς να δώσει τη δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού (SARS CoV-2, γρίπη) δε θα πρέπει να αναστέλλει όσους πρέπει τώρα να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.


5. Κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. 

Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, συνεχίζουμε να ακούμε και να συμβουλευόμαστε την ήρεμη και αντικειμενική πληροφόρηση της επιστήμης. 

Καλό υπόλοιπο (σχεδόν κανονικό) καλοκαίρι σε όλους.