Της Έλλης Κασόλη

Όσο ακόμα ζούμε στην εποχή της αβεβαιότητας για το μέλλον, έρχεται μια γενιά νέων να μας στείλει το δικό της μήνυμα. Η τρίτη λυκείου του σχολικού έτους 2020-2021 είναι αυτή που πάλεψε με τα θεριά των πανελληνίων για ένα ολόκληρο έτος που είχε τους δικούς του κανόνες.

Τα τηλε-μαθήματα δυσκόλεψαν την διαδικασία και επηρέασαν την ψυχολογία αρκετών μαθητών, καθηγητών και γονιών. Το καλοκαίρι του 2021 οι απόφοιτοι έχουν τη σκέψη τους στην εισαγωγή στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της προτίμησής τους. Οι μεγάλες πόλεις σφύζουν από φοιτητές καθότι ήταν πάντα στις πρώτες προτιμήσεις των μηχανογραφικών, αφήνοντας χαμηλότερα τις πόλεις της επαρχίας. 

Ωστόσο, γνωρίζουμε εξαιρετικές σχολές και στις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας. Πριν, από όχι και τόσο πολλά χρόνια, βρέθηκα κι εγώ σε αυτή τη θέση. Γονείς και μελλοντικοί φοιτητές, μη φοβάστε για τις επιλογές του σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα μας οδηγήσουν αύριο. Δίνοντας πανελλήνιες, πέρασα στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική που βρίσκεται στην Λαμία. 

Με άγχος αλλά και σιγουριά είπα “εσύ θα χάσεις την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά σου;”. Και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Πρωτοπόρο τμήμα που όμοιό του δεν υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα, παρουσιάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και ένα διαφορετικό κλίμα συνεργασίας με τους καθηγητές που πραγματικά στήριξαν και έδειξαν τον δρόμο. Και ξαφνικά μια σχολή που δεν γνώριζα και μια πόλη που δεν είχα ξαναεπισκεφθεί έγιναν η αρχή της δικής μου καριέρας. 
Λίγα χρόνια μετά, αυτό που κρατάω ακόμη είναι οι ευκαιρίες που είχα μέσα από την εξειδίκευση που μου παρείχε η σχολή, να ασχοληθώ προπτυχιακά με τομείς που αντίστοιχους έβρισκα μόνο στο εξωτερικό. Και μπορεί πια να είμαι μια αφοσιωμένη δημοσιογράφος, πάντα όμως υπάρχει ένα κομμάτι μου εκεί και συνεχίζω να παρακολουθώ με ενδιαφέρον προγράμματα της σχολής μου. 

Προσωπικό και βιωματικό ίσως το παραπάνω άρθρο αλλά γράφτηκε σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει ότι η σχολή εισαγωγής μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για κάποιους προς την επίτευξη μιας επαγγελματικής καριέρας χωρίς αναγκαστικά να ορίζει το πώς θα εξελιχθεί η ζωή αργότερα. 

Καλή αρχή σε όλους