Κλείσιμο

Του Πέτρου Κιρκιλή

Και εκεί που είχαμε πιστέψει πως με την πανδημία του κορωνοϊού τα είχαμε ζήσει όλα, έχοντας γίνει μάρτυρες μιας post apocalyptic πραγματικότητας, που μόνο σε κόμικ και σε σειρές ή ταινίες επιστημονικής φαντασίας συναντά κανείς, η ανθρωπότητα δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα.

Στις 4 Οκτωβρίου, το Facebook, το Instagram και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιλαμβάνονται στο πορτφόλιο του Mark Zuckerberg, σίγησαν για μερικές ώρες λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Ένας ολόκληρος ψηφιακός κόσμος μόλις είχε μπει σε παύση. Ούτε ατελείωτο scrolling, ούτε likes, ούτε μηνύματα, ούτε αναρτήσεις, ούτε φωτογραφίες με στημένες πόζες, ούτε βαρύγδουπες αναλύσεις των σοφών του διαδικτύου. Εκατομμύρια χρήστες των social media βρέθηκαν να κοιτούν το απέραντο κενό.

Η αλήθεια είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκπληρώσει, εδώ και καιρό, την βασική τους αποστολή. Ποια ήταν  αυτή; Η απλοποίηση της επικοινωνίας. Πλέον, τα social media έχουν φτιάξει ένα δεύτερο παράλληλο κόσμο. Και σε αυτόν τον κόσμο οι χρήστες δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία και αξία. Εκεί χαιρόμαστε, εκεί κλαίμε, εκεί  σχολιάζουμε, εκεί τσακωνόμαστε εκεί ενημερωνόμαστε. Τελικά, εκεί υπάρχουμε.

Σκεφτείτε πως μία ευχάριστη είδηση (π.χ. η γέννηση ενός παιδιού) ή ένα δυσάρεστο γεγονός (π.χ. η απώλεια ενός κοντινού μας προσώπου) από τους περισσότερους γνωστοποιείται αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δεύτερο χρόνο αξιοποιούνται οι παραδοσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η καθημερινότητα μας, όλο και περισσότερο, ταυτίζεται με την δραστηριότητα των προφίλ μας στα social media. Πολλοί θα αναρωτηθείτε γιατί αυτό είναι απαραιτήτως κακό. Δεν είναι. Όταν όμως η ανθρώπινη ανάγκη να μοιραστείς μία θετική ή μία αρνητική είδηση με έναν συνάνθρωπό σου, γίνεται εμμονή, τότε έχουμε πρόβλημα. Τότε είναι η ώρα να δούμε πόσο έχουμε εθιστεί στη χρήση των social media. Και πόσο έχουμε ξεχάσει τη ζωή που βρίσκεται έξω από το Facebook και το Instagram.

Το μπλακ άουτ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναστοχαστούμε για το ρόλο των social media.  Μην σας πω πως θα ήταν καλύτερα αν ο Zuckerberg κατέβαζε τον διακόπτη αραιά και πού... 

TAGS: Facebook