Κορωνοϊός: Καλές γιορτές με προσοχή

Μερικές επιστημονικές επισημάνσεις με αφορμή την αυξημένη ανησυχία σχετικά με την «έξαρση» των νέων μολύνσεων

Με αφορμή την αυξημένη ανησυχία σχετικά με την «έξαρση» των νέων μολύνσεων οφειλόμενες στον κορωνοϊό (COVID-19) θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα από την επιστημονική σκοπιά:

1. Ο SARS-CoV-2 «έμαθε» να συμβιώνει μαζί μας και φαίνεται πως θα μας συντροφεύει ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

2. Ειδικά φέτος διαφαίνεται να «επικρατεί» έναντι του ιού της γρίπης και να τον εκπαραθυρώνει από την πρώτη θέση (της λοιμογόνου αιτίας νέων μολύνσεων).

3. Η σημερινή εκδοχή του είναι μάλλον «φιλική» ως προς τον άνθρωπο, καθώς προκαλεί συχνότερα λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού και σχετίζεται με ηπιότερα συμπτώματα και καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 

4. Η χρήση μάσκας αποτελεί πάντα αποτελεσματικό μέτρο στην προφύλαξη από τη διασπορά διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού (όχι μόνο της COVID-19). 

5. Από τη στιγμή που ο ιός συνεχίζει να  ενδημεί, ο ετήσιος εμβολιασμός συστήνεται για την προφύλαξη από τη σοβαρή νόσηση και τη μείωση της διασποράς. 

6.  Σε συμπολίτες με συνοδά νοσήματα και σε ηλικίες άνω των 65 ετών, τα αντιιικά φάρμακα αποτελούν επιπρόσθετο αποτελεσματικό  θεραπευτικό μέτρο.

7. Πριν βρεθούμε όλοι μαζί στο εορταστικό τραπέζι και στην όποια μορφή διασκέδασης και συνεύρεσης για την πρωτοχρονιά, η ύπαρξη των rapid test αποτελούν σημαντικό βοήθημα σε όσους έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη αναπνευστικού. 

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ζούμε την αναμενόμενη «επιδημία» αναπνευστικών λοιμώξεων της εποχής στην οποία πρωταγωνιστεί φέτος ο κορωνοϊός. 

Χρόνια πολλά και καλά με υγεία σε όλους!