Της Ματίνας Ηρειώτου

Εντάξει, δεν είμαστε Γερμανία. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να οδηγούμε στο χιονιά, δεν ξέρουμε (οι περισσότεροι) τι θα πει χιονολάστιχα, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να φτυαρίσουμε το χιόνι ούτε μπροστά από την πόρτα μας. Μέχρι εδώ όμως οι ευθύνες οι δικές μας των πολιτών. 
Πάμε στην άλλη πλευρά. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, από την ώρα που οι μετεωρολόγοι είδαν την κακοκαιρία να έρχεται η περίφημη «κρατική μηχανή» σύμφωνα με τα επίσημα χείλη ετοιμαζόταν. 
Τί σημαίνει αυτό πρακτικά: 

-Το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, πράγμα που απαιτεί προετοιμασία, σωστή διάταξη των διαθέσιμων μέσων.

-Διασφαλίζεται ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούν να κυκλοφορούν. Στην αντίθετη περίπτωση ας ενημερωθούν εγκαίρως οι πολίτες για να μην ξεροσταλιάζουν στις στάσεις- όπως για παράδειγμα έγινε σήμερα το πρωί σε πολλά σημεία. (Παράδειγμα, τα δρομολόγια με αφετηρία το μετρό στην Πλακεντία).

-Τα σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Χωρίς άνω τελείες. Μετά από τόσες καραντίνες είναι τρελό να λέγεται «δεν υπάρχει εξοπλισμός» και δεν ξέρω τί άλλο.

Μας το λένε οι επιστήμονες: όλο και συχνότερα θα έχουμε «ακραία φαινόμενα». Συνεπώς, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό περιεχόμενο από το «μείνετε σπίτι». 

Δείτε όλες τις ειδήσεις