Η δύναμη των Δήμων

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ζωή των πολιτών είναι σημαντικός. Ζούμε στους δήμους μας και στις περιφέρειές μας καθημερινά. Ζούμε τις ζωές μας.  

Οι μέρες που διανύουμε είναι αφιερωμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε και θα αναδείξουμε τους τοπικούς άρχοντες, σε όλη τη χώρα. Από την Αθήνα μέχρι και το μικρότερο, το πιο απομακρυσμένο χωριό, υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για τα προγράμματά τους και να κάνουν έναν απολογισμό οι εν ενεργεία για τα πεπραγμένα τους, με σκοπό να ανανεώσουν τις θητείες τους. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τους 1300 συνδυασμούς. Συνολικά οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους 150.000. O μικρότερος είναι 18 ετών και ο μεγαλύτερος 102. Με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διαφορετικές οπτικές αλλά με κοινή την επιθυμία να προσφέρουν ο καθένας στον τόπο του.  

Δεν είναι απλά ένα πανηγύρι οι εκλογές, είναι η ευθύνη της επιλογής των ανθρώπων που θα διαχειριστούν την καθημερινότητά μας. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ζωή των πολιτών είναι σημαντικός. Ζούμε στους δήμους μας και στις περιφέρειές μας καθημερινά. Ζούμε τις ζωές μας. Tο ζητούμενο από μία δημοτική και περιφερειακή αρχή είναι να προλαμβάνει καταστάσεις άσχημες, να λύνει τα προβλήματα όταν δημιουργούνται, να διευκολύνει τις ζωές των συνανθρώπων μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη, να ομορφαίνει τις ζωές των παιδιών μας και να αγκαλιάζει την τρίτη ηλικία, του γονείς μας. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες είναι κάτι σαν μικροί Πρωθυπουργοί. Είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί αυτό που χρειάζονται είναι τα εργαλεία και τη δύναμη να παράγουν έργο. Δεν γίνεται να διοικήσουν με τα χέρια δεμένα.

Το αποτυχημένο μοντέλο της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε πολλούς  δημάρχους σε μια παρωχημένη λογική, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκαν και επιλέχθηκαν από τους πολίτες να διοικήσουν. Έφτασε πολλούς δήμους στα πρόθυρα της αναγκαστικής αδράνειας. Η απλή αναλογική ψηφίστηκε, υιοθετήθηκε, δοκιμάστηκε και απέτυχε. Ευτυχώς τελείωσε οριστικά. 

Θέλουμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες ισχυρούς, γιατί αυτούς εμπιστεύεται με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η λαϊκή ρήση «τα παράπονα στο Δήμαρχο» για να έχει και ουσία χρειάζεται έναν δήμαρχο με δύναμη και εργαλεία να υλοποιήσει όλα αυτά που έχει υποσχεθεί. 

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που βελτιώνει το σύστημα διακυβέρνησης και οργάνωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β ́ βαθμού́ και διασφαλίζει τη βέλτιστη οικονομική και διοικητική λειτουργιάς τους. Προχωράμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο ενιαίας δομής για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εξασφαλίζουμε οικονομίες κλίμακας, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού́ και δίνουμε τα εργαλεία για μια σύγχρονη συνεκτική, αποδοτική, οικονομική́ και διοικητική́ διαχείριση. Όλα αυτά με αυξημένη λογοδοσία και δημόσιο έλεγχο για να μπορούν οι δημότες να έχουν καθαρή εικόνα των πεπραγμένων. 

Οι πολιτικοί οφείλουμε να βλέπουμε καθαρά και χωρίς παρωπίδες το λογικό και την ουσία. Να ακουμπάμε πάνω στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες όπου υπάρχουν και να παρεμβαίνουμε. Δεν είναι όλα θέαμα και βιτρίνα. Προχωράμε μπροστά.