Κλείσιμο

Της Ηλέκτρας Σιαλμά

Ιδρυματοποίηση σημαίνει εγκλεισμός, επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα χωρίς αλλαγές, με απλά λόγια ελάχιστη κοινωνικοποίηση που περιορίζεται στα ίδια πάντα χωροταξικά πλαίσια με τους ίδιους πάντα ανθρώπους, τους συνασθενείς του ασύλου. 

Στις αρχές του 21ου αιώνα προέκυψε η ανάγκη για τις ψυχιατρικές δομές, των Κέντρων Ημέρας. Τα Κέντρα Ημέρας δημιουργήθηκαν με σκοπό να μειωθούν τα ψυχιατρικά άσυλα. Η επαφή με την κανονική ροή της κοινωνίας λειτουργεί αποσυμπιεστικά καθώς δίνει την αίσθηση στον ασθενή ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος στο οποίο δύναται να είναι κοινωνός των δικαιωμάτων και των νόμων που η πολιτεία θεσπίζει. Να μπορεί να κάνει  χρήση της ελευθερίας των μετακινήσεων του και να απολαμβάνει το περιβάλλον και πολλά άλλα ... 

Επαναστατική κίνηση για την κοινωνία, ωστόσο λίαν αποτελεσματική  για την ποιότητα ζωής των ψυχιατρικών ασθενών. Η κοινωνία για τους νοσηλευόμενους φάνταζε απειλητική. Οι νοσηλευόμενοι αντίστοιχα παρουσιάζονταν ως απειλή στην κοινωνία. Η κίνηση αυτή είχε την ιδέα της αποϊδρυματοποίησης και της επανένταξης των ασθενών, τόσο στην κοινότητα όσο και στην κανονική ζωή.  Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό που περιγράφω ;;

Με απειλή την πανδημία, ολόκληρη η χώρα μετατράπηκε σε άσυλο με επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα σε αυστηρά γεωγραφικο-κοινωνικά όρια. Η δημιουργικότητα κατεστάλλει στην πραγματική ζωή και η virtual εικόνα έδωσε διέξοδο και βήμα σε κάποιους ρομαντικούς αγωνιστές και ελεύθερα πνεύματα που απλώς δεν κατάφεραν να καταπιούν την πικρή γεύση της καραντίνας που παρουσιάστηκε ως χρόνος και χώρος «επαναπροσδιορισμού», «αυτοφροντίδας» & «ψευδούς ανάπαυσης». Πόσο εύκολα καταπίνεται αυτή η  τεχνητή αγοραφοβία; Πόσο εύκολα πείθεται το πλήθος όταν νοσεί; 

Νοσήσαμε και νοσούμε όλοι. Ασθενήσαμε ψυχολογικά με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχοσύνθεση μας, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι. 

Η κατάθλιψη εκτός από την κληρονομικότητα, έχει τις ρίζες της στην καταπίεση και στην αυξημένη ταχύτητα που υποβάλουμε την ψυχή και το σώμα να ξεπεράσει μια κατάσταση που το πνεύμα θεωρεί «μη φυσιολογική». Η σχιζοφρένεια έχει έντονες καταβολές από το συσσωρευμένο άγχος που υποβόσκει ειδικά στις οικογενειακές σχέσεις που δεν εκδηλώνονται με ευκρίνεια συναισθημάτων. 

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από αντιθετικές συμπεριφορές, έντονα συναισθήματα που χωρίς φίλτρο διοχετεύονται στο ζενίθ τους στους γύρω μας.
 
Κι αν ακόμα όσα γράφω δεν σας αγγίζουν, τότε πραγματικά αναρωτηθείτε πόσο «φυσιολογική» είναι και φαντάζει πλέον η ζωή σας.

Και η ιδρυματοποίηση καλά κρατεί ... 
 

* Ηλέκτρα Σιαλμά MSc,Ψυχοθεραπεύτρια, www.elektrasialma.gr