Της Ιωάννας Μάνδρου
 

Οι λίγες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δείχνουν πως οι πολίτες υπερψηφίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά.

Τι είναι εκείνο όμως που κάνει την πλειοψηφία των πολιτών να επικροτεί την επιλογή της νέας Προέδρου και να ευελπιστεί, ότι η ανάληψη σε λίγο καιρό των νέων της καθηκόντων σηματοδοτεί μια αλλαγή στα πολιτικά μας ήθη;

Πέραν του ότι η νέα πρόεδρος είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει θέση Προέδρου της Δημοκρατίας, εκείνο που προσθέτει στην επιλογή της και ενισχύει την θετική στάση της πλειοψηφίας των πολιτών είναι, πως στο πρόσωπο της νέας Προέδρου αντιλαμβάνεται κανείς πως αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα της προσπάθειας, της επιστήμης, της μόρφωσης και του σύγχρονου προβληματισμού.

Ο κόσμος έχει κουραστεί με τα πρότυπα των αεριτζήδων, των ημιμαθών και των οπαδών των εύκολων λύσεων και των εύκολων διαδρομών ζωής, που κυριάρχησαν προ κρίσης αλλά επιβιώνουν, δυστυχώς, ακόμα. 

Στο πρόσωπο της νέας Προέδρου, μιας ανώτατης δικαστικής λειτουργού με επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη και με ευρύτητα ενδιαφερόντων οι πολίτες βλέπουν, εκείνον που έχει διανύσει μία μεγάλη διαδρομή με κόπο, συνέπεια και διαθέτει απόψεις, ένα πολίτη σκεπτόμενο και προβληματισμένο. 

Άλλωστε η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που δημιούργησε θετικές εντυπώσεις, κατέδειξε ότι η νέα Πρόεδρος έχει  αντίληψη των προβλημάτων που συνθέτουν το πάζλ της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και μέσα από τη σύντομη ομιλία της παρέθεσε τα ουσιαστικά και μείζονα προβλήματα και διακυβεύματα της χώρας σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον με τις γεωπολιτικές αστάθειες της περιοχής.

Ομως η ανάδειξη της νέας Προέδρου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα κατέδειξε και κάτι ακόμα. Την ένδεια του πολιτικού προσωπικού, που διαθέτει, δυστυχώς, λίγες προσωπικότητες γενικής αποδοχής και με ικανότητα να ενώσουν και να έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών.

Οι όροι της άσκησης της πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και η κρίση από το χωνευτήρι της οποίας πολλοί βγήκαν με τραύματα, συρρίκνωσαν την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στα μάτια των πολιτών. Η αναζήτηση μη πολιτικού προσώπου για την κορυφαία πολιτειακή θέση που καθόρισε τελικά και την επιλογή του πρωθυπουργού, πέραν του ότι διέθετε τους αυτονόητους συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το φύλο, τις ικανότητες και τα λοιπά, υπήρξε επί της ουςίας μία επιβεβαίωση, ότι ο χώρος της πολιτικής δεν διαθέτει την αξιοπιστία που χρειάζεται για να σηματοδοτηθεί το μέλλον και οι αναγκαίες αλλαγές που έχουμε ανάγκη ως πολίτες και ως χώρα.

Η νέα Πρόεδρος που αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγο καιρό επωμίζεται το βάρος να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών για την επιλογή της. Η πρώτη της δημόσια τοποθέτηση δείχνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα να τα καταφέρει.