Tου Νίκου Στραβελάκη

" Το.... γύρισες στην αντιπολίτευση;" , με ρώτησαν αρκετοί, ακούγοντας με το πρωί στην τηλεόραση του ΣKΑΪ για το προσφυγικό.
 Η απάντηση απλή - και μου δίνει την ευκαιρία να στείλω ενα κατεπείγον μήνυμα σε όλες τις πλευρές ,γιατί δεν υπάρχει πλέον ούτε ημέρα για χάσιμο.

Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση ή συμπολίτευση!
 Είναι  ΕΘΝΙΚΟ κι εγώ μίλησα και μιλώ με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

 Δυστυχώς, προς το παρόν, οι χειρισμοί διακρίνονται απο βραδύτητα, παλινδρομήσεις, έλλειψη θάρρους και ρεαλισμού.

 Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να ανακοινωθεί και να υλοποιηθεί ενα σχέδιο - εξπρές ,τολμηρό, δίκαιο και προ πάντων πειστικό!

 Εξηγούμαι:

Πρόβλημα πρώτο: ο αρμόδιος υπουργός , μιλώντας δημόσια για πάγωμα της απόφασης να επιταχθούν  χώροι σε πέντε νησιά για να γίνουν κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών, έστειλε το λάθος μήνυμα ότι η κυβέρνηση, προ των αντιδράσεων, υπέκυψε φοβικά στις πιέσεις και έκανε κωλοτούμπα. Άρα , έδειξε "εκβιάσιμη " , καταργώντας και την επόμενη και τη μεθεπόμενη λύση.

Πρόβλημα δεύτερο: πάσχει, όμως και αυτή καθεαυτή η λύση. Η κυβέρνηση, αφού έχασε πολύτιμους μήνες, αφού κατέστησε χειριστές πρώτα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τον Αλκιβιάδη Στεφανή και τελικά τον Νότη Μηταράκη, δεν άλλαξε μόνο υπουργούς αλλά και σχέδια, υποκύπτοντας κάθε φορά σε πιέσεις τοπικών κοινωνιών, δημάρχων, περιφερειαρχών , βουλευτών και υπουργών που ματαίωσαν κάθε κίνηση να κατανεμηθούν αναλογικά 500 ή 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε κάθε περιοχή της υπόλοιπης χώρας , πέραν των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αντιδρασεις , που αντιμετώπισαν τα προσφυγικά κέντρα ως χωματερές και τους πρόσφυγες ως.... ανθρώπινα σκουπίδια!

Πρόβλημα τρίτο: το σχέδιο που τελικώς ανακοινώθηκε δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο , ούτε τολμηρό , ούτε πειστικό. Προ των αντιδράσεων στην υπόλοιπη χώρα, αποφασίσθηκε να γίνουν νέα κλειστά κέντρα στα νησιά, χωρητικότητας περίπου 15.000 ατόμων, όταν τώρα εκεί πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάνω από 42.000 , και - το σημαντικότερο, όταν γίνουν τα κέντρα

( καλό.... καλοκαίρι), με την αύξηση των ροών από την άνοιξη ,βοηθούντος του καιρού, θα έχουν φθάσει 80.000 τον Αύγουστο!
 

Άρα, δεν βγαίνουν οι αριθμοί ! Πού θα πάνε οι 65.000 που περισσεύουν ; Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και οι επιστροφές ; Αυτό είναι το... πιό σύντομο ανέκδοτο!!
Τι λένε τώρα οι νησιώτες, στη Μυτιλήνη για παράδειγμα;

" Μου λες να δεχθώ κέντρο για 5.000, όταν στο νησί έχουμε 25.000; Και οι υπόλοιποι 20.000; Πάλι μόνο σε μας το βάρος ; Μας κοροϊδεύεις;"  Αυτά λένε!

Η στρατηγική, του τύπου " σας δίνουμε τρεις μέρες να προτείνετε άλλη τοποθεσία" , δεν οδηγεί πουθενά. Ακόμα κι αν προταθεί, θα αντιδράσουν οι επόμενοι.     
Ποιά είναι η λύση;

Να ανακοινωθεί ΣΗΜΕΡΑ, ένα τολμηρό και πειστικό σχέδιο με βήματα , που δεν θα τεθεί σε διαβούλευση γιατί θα πείθει από μόνο του ότι είναι δίκαιο ,ρεαλιστικό και αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:

Να προβλέπει ότι ξεκινά ΑΥΡΙΟ  η κατασκευή των κέντρων στα νησιά με ΑΥΣΤΗΡΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ τριών μηνών, ώστε να προλάβουμε τις θερινές ροές και παράλληλα να επεκταθεί σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ! Με αριθμούς που να βγαίνουν! Παράδειγμα: ως τέλος Μαΐου, κέντρα για 15.000 στα νησιά, 27.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα - από περίπου 500 σε κάθε νομό - και αναλογική αναπροσαρμογή των αριθμών προς τα πάνω κάθε εβδομάδα , ανάλογα με τις ροές.

Προϋπόθεση: να μην περισσεύει κανένας πρόσφυγας- μετανάστης και καμία περιοχή της χώρας! Κανείς δεν μπορεί να πει " όχι εδώ αλλά παραπέρα" , διότι απλούστατα θα γίνουν χώροι φιλοξενίας ή κλειστά κέντρα και εδώ και παραπέρα! Και οι νησιώτες δεν θα έχουν το επιχείρημα " μόνο σε μας πάλι το βάρος;".

Φυσικά όλα αυτά απαιτούν ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Και παραδοχή οτι προηγήθηκαν λάθος χειρισμοί από όλους. Τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και αργοπορία - αναποφασιστικότητα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και βεβαίως, όλα αυτά έως ότου η Ευρώπη δώσει την οριστική , πραγματική λύση για κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες , με βάση το γερμανικό σχέδιο , για να μη γίνονται τα ελληνικά νησιά, αποθήκες ψυχών.

Γιατί, εδώ φθάσαμε εξαιτίας της ευρωτουρκικής συμφωνίας - κοινής δήλωσης του Μαρτίου του 2016, που απεδείχθη τραγική για την Ελλάδα : Για να λειτουργήσει, προϋπέθετε ότι ο Ερντογάν θα κλείσει τη στρόφιγγα των ροών - που άνοιξε ξανά το 2019- και ότι θα λειτουργήσει η διαδικασία με το άσυλο και τις επιστροφές, που δεν λειτούργησε ποτέ , με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί στα νησιά.

Επειδή, όμως, δεν αισιοδοξώ και δεν εμπιστεύομαι , ούτε τον Ερντογάν, ούτε την παραπαίουσα πολιτικά στο εσωτερικό  της Γερμανίας Μέρκελ, ας σπεύσουμε ΣΗΜΕΡΑ , με εθνική συνεννόηση να δώσουμε τη λύση που είναι στο δικό μας χέρι.

ΣΗΜΕΡΑ ! ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!