Του Πέτρου Κιρκιλή

Ιερέας βγαίνει από την εκκλησία και κατευθύνεται προς την παρακείμενη αστυνομική δύναμη. Δίχως να φοράει μάσκα, ραντίζει με αγιασμό τα περιπολικά και τους αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα, μια γυναίκα που βρίσκεται μέσα στο όχημα της αστυνομίας, κατεβάζει το παράθυρο, βγάζει τη μάσκα και φιλάει το σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο δεσπότης. Αυτή η εικόνα από τον Άγιο Πολύκαρπο Θεσσαλονίκης συμπυκνώνει τα όσα παράλογα είδαμε να συμβαίνουν στη χώρα την ημέρα των Θεοφανείων. Παρά το απαγορευτικό της κυβέρνησης, οι ναοί άνοιξαν, οι κληρικοί έψαλαν, οι πιστοί συνωστίστηκαν και η αστυνομία αρκέστηκε στο συνήθη ρόλο της. Αυτόν του παρατηρητή.

Το γεγονός ότι η πολιτεία υποχώρησε έναντι της εκκλησίας δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Το ίδιο συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η κυβέρνηση επέτρεψε στους ιεράρχες να ανοίξουν τους ναούς, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των λειτουργιών και των πιστών, σε σχέση με τα αρχικώς ανακοινωθέντα. Όσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου τον περασμένο Οκτώβριο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας προ ημερών στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης. «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την γιορτη. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία, στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα» ανέφερε ο λαλίστατος υπουργός. Εκκλησία-πολιτεία... 3-0!

Δυστυχώς, από την αρχή της πανδημίας, η πλειοψηφία των μητροπολιτών - εξαιρουμένων κάποιων μετριοπαθών ανθρώπων - αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να προστατεύσει τους πιστούς επικοινωνώντας τους ένα πολύ απλό μήνυμα: Πρώτα η υγεία και όλα τα άλλα έπονται. Αντιθέτως επιδίδεται σε ένα άσκοπο μπρα-ντε-φερ εξουσίας με την πολιτεία, λες και διακυβεύεται ο ρόλος της εκκλησίας στην κοινωνία. Σε μία χώρα όπου σχεδόν όλος ο πληθυσμός δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος, η εκκλησία δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ότι απειλείται. Η μόνη υπαρκτή απειλή είναι ο κορωνοϊός. Και από αυτόν κινδυνεύουν οι πιστοί της.

Είναι προφανές πως για την εικόνα των ναών την ημέρα των Θεοφανείων, οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τους ώμους της πολιτείας. Αν η κεφαλή της εκκλησίας δεν θορυβήθηκε από τους θανάτους που έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα της, κυβέρνηση και αστυνομία είχαν θεσμική υποχρέωση να παρέμβουν. Και δεν το έπραξαν. Είναι ζήτημα μερικών ημερών για να φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα που άφησε πίσω του ο εορτασμός των Θεοφανείων. Ήδη οι λοιμοξιωλόγοι τραβούν τα μαλλιά τους με αυτά που είδαν εκείνη την ημέρα. Ας ελπίσουμε να διαψευστούν και να φυσήξει ούριος άνεμος στη χώρα. Χωρίς ανθρωποθυσίες.