Του Γιώργου Χειλά*

Μερικές επισημάνσεις με την «επισήμανση» ότι ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε σε 2 εβδομάδες. Ωστόσο με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε μερικά πράγματα.

1. Η μετάλλαξη Ο (Όμικρον) συμπληρώνει 3-4 εβδομάδες «έντονης» παρουσίας στη χώρα μας. Φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία ίσως και πάνω από 90% στις ημερήσιες νέες μολύνσεις. Ωστόσο, στα νοσοκομεία μας, η μετάλλαξη Δ (Δέλτα) «εκπροσωπείται» ακόμα περίπου κατά 50% στους νοσηλευόμενους ασθενείς μας. Ευχή μας αλλά και βάσιμη ελπίδα είναι ότι η Ο θα επικρατήσει καθολικά.

2. Η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων νέων διαγνώσεων/μολύνσεων (κρουσμάτων) φαίνεται να ακολουθεί πτωτική πορεία. Αυτή την πορεία φαίνεται να ακολουθεί και η προσελευση στα επείγοντα των νοσοκομείων μας που στην αρχή τριπλασιάστηκε (τουλάχιστον).

3. Η μετάλλαξη Ο φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη νόσο, καθώς η νόσος μετατρέπεται σε νόσο κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού. Φυσικά, το «ηπιότερο» αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες, καθώς με τόσες νέες ημερήσιες διαγνώσεις προκύπτουν ανεμβολιαστοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα.

4. Το υγειονομικό σύστημα φαίνεται να αντέχει, γεγονός ευθέως ανάλογο του ποσοστού εμβολιασμού. Αυτό αποτυπώνεται ισχυρά στην ποσόστωση των νέων νοσηλειών καθώς αυτές αφορούν ξανά σχεδόν αποκλειστικά ανεμβολίαστους συμπολίτες. Δηλαδή ενώ το 75% (των ενηλίκων) περίπου έχει εμβολιαστεί, οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολιαστο πληθυσμό σε ποσοστό πάνω από 90%. 

5. Μετά από 2 χρόνια πρωτοφανούς ταλαιπωρίας υπάρχει πιθανώς η «χρυσή» ευκαιρία για την κανονικότητα: υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και μετάλλαξη που οδηγεί σε ηπιότερη νόσο. Ας το εκμεταλλευτούμε, ας κάνουμε την αναμνηστική δόση (τότε είσαι πλήρως εμβολιασμένος) κι όσοι από εμάς δεν έχουμε εμβολιαστεί να σπεύσουμε.

ΥΓ. Αξίζουν συγχαρητήρια στο μαχόμενο υγεινομικό προσωπικό της χώρας, των τμημάτων επειγόντων, των συμβατικών κλινικών, των ΜΕΘ και των συναδέλφων σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου (κυρίως Πνευμονολογων) που έχουν συμβάλλει στη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικά οι νέοι συνάδελφοι στα τμήματα επειγόντων και στις κλινικές του ΕΣΥ (συμβατικές και ΜΕΘ) έχουν δώσει μεγάλο αγώνα με αυταπάρνηση για να μπορούν πολλοί «μη σχετικοί» να λένε τη «γνώμη» τους. Ας τους ανταμείψουμε με τον εμβολιασμό μας και σύντομα η ζωή μας θα γίνει και πάλι φυσιολογική.

*Ο Γεώργιος Χειλάς είναι Πνευμονολόγος - Επιμελητής Α' ΕΣΥ στην 5η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε.