Του Γιώργου Χειλά

Ο πόλεμος που δυστυχώς μαίνεται στην Ευρώπη το 2022, έχει δικαίως «κυριεύσει» την επικαιρότητα. Ευχόμενος να δοθεί σύντομα τέλος σε αυτή την παράνοια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα για την πορεία της πανδημίας που οφείλεται στον SARS-CoV-2:


1.    Η πανδημία είναι παρούσα, διανύσει τον τρίτο χρόνο της και ελπίζουμε και τον τελευταίο  της ως «προτεραιότητα» απασχόλησης των δημοσίων συστημάτων υγείας στον πλανήτη.


2.    Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπήρξε η βάση για μία αποτελεσματική διαχείριση της COVID-19. Σήμερα με ποσοστά εμβολιασμού στο 80% των ενηλίκων, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι σε συντριπτικό ποσοστό. Τα εμβόλια απέδειξαν στην πράξη την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.


3.    Πραγματοποιήθηκε πρόοδος στα «αντιικά» φάρμακα, χωρίς ωστόσο κανένα από αυτά να αποτελεί ισχυρό θεραπευτικό όπλο προς το παρόν.


4.    Στη «διαχειρίσιμη» υγειονομική εικόνα των τελευταίων μηνών, η μετάλλαξη Όμικρον παρά την υπερμεταδοτικότητα της αποδείχτηκε μία «ηπιότερη» μορφή νόσου (κυρίως για τους εμβολιασμένους). Σήμερα η μετάλλαξη Δέλτα πρακτικά έχει εξαφανιστεί, αποδεικνύοντας ότι οι «δαιμονοποιημένες» μεταλλάξεις είναι πράγματι νομοτελειακές και εν πολλοίς καλοδεχούμενες όσο οδηγούν σε ηπιότερες μορφές της νόσου.


5.    Η διασπορά δυσοίωνων προβλέψεων στην αυγή του έτους λόγω της έλευσης της μετάλλαξης Όμικρον αποδείχτηκε ατυχής, η ρεαλιστικά αισιόδοξη επιστημονική προσέγγιση δικαιώθηκε.


6.    Ελπίζουμε βάσιμα και οι επόμενες μεταλλάξεις να είναι στην εκδοχή της ηπιότερης μορφής της νόσου. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για μία «ακραία» μετάλλαξη, ωστόσο προς το παρόν δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο.


7.    Πιθανώς για τα επόμενα χρόνια να χρειάζεται μία «επικαιροποιημένη» δόση εμβολίου κάθε Σεπτέμβριο ώστε η COVID-19 να παραμένει μία ενδημία κατά τους χειμερινούς μήνες. Η πιθανότητα πραγματοποίησης κοινού εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης είναι υπαρκτή.


8.    Η επιστημονική αλήθεια θριάμβευσε και έσωσε άπειρες ζωές, ο παγανισμός και η ανεύθυνη αναπαραγωγή «ψευδών» ειδήσεων οδήγησε στη νόσο και στο θάνατο πολλούς ευκολόπιστους συνανθρώπους.


9.    Δεν ξεχνάμε ότι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό κράτησε όρθια την Ελληνική κοινωνία με πρωτοφανή αγώνα και αφοσίωση. Αγώνας που συνεχίζεται.


10.    Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέδειξε παρά τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του ότι αποτελεί τον πυλώνα της δημόσιας υγείας.