Επίθεση γοητείας του Σουλτάνου στη Βεγγάζη

Η ακρίβεια τρώει τον παρά - Σαββατοκύριακο με μπάλα και ντολμαδάκια - Η ώρα της Fed και πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ

Επίθεση γοητείας του Σουλτάνου στη Βεγγάζη

Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει στρέψει πάλι το βλέμμα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτήν τη φορά, το ρίχνει στον Χαλίφα Χαφτάρ. Μια «επίθεση γοητείας» για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που στην Άγκυρα εξακολουθούν να το παρουσιάζουν σαν… κλειδί για την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε μάλιστα πως ο γιος του Χαφτάρ έχει σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Και άφησε να εννοηθεί πως αν η Βεγγάζη επικυρώσει τη συμφωνία με την Τρίπολη, θα είναι «σημαντικό κέρδος» σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.

Ωραία όλα αυτά, αλλά γνώστης των διεθνών θεμάτων το είπε ωμά: «Η Τουρκία δεν θα αγγίξει ποτέ τα αμερικανικά συμφέροντα νοτίως της Κρήτης. Όσα λέει ο Ερντογάν είναι για το σπίτι του, για εντυπώσεις».

Με λίγα λόγια, πολύς θόρυβος – και μάλλον λίγη ουσία.

Η ακρίβεια τρώει τον παρά 

Η ακρίβεια δεν είναι απλώς ένα στατιστικό νούμερο σε excel. Είναι ο λογαριασμός που ανεβαίνει κάθε φορά που πάει κάποιος σούπερ μάρκετ. Είναι το «άουτς» στο ταμείο πριν φτάσει στο σπίτι.

Εξάλλου, οι πολίτες το φωνάζουν σε κάθε δημοσκόπηση: η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα.

Κι αντί για ανάσα, έρχεται κι άλλη... πρόβλεψη: η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω τον πληθωρισμό για το 2025 —στο 3,1% από 2,9%. Για το 2026-2027 βλέπει μεν μικρή αποκλιμάκωση, πάνω όμως από το μέσο όρο της ευρωζώνης και τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι δείκτες κατεβαίνουν σιγά-σιγά. Ο... παράς, όμως;

Σαββατοκύριακο με μπάλα και ντολμαδάκια

Το Σαββατοκύριακο του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα με... πολλή μπάλα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής ευχόμενος καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα —που λίγο αργότερα κατέκτησε το χάλκινο.

Καλά γνωρίζοντες λένε πως παρά την πίεση ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχασε λεπτό από τη μάχη της εθνικής μας ομάδας.

Το ραντεβού της Παρασκευής με τους δημοσιογράφους για χαλαρή συζήτηση κλείστηκε για τις 7 και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε την ώρα έναρξης του αγώνα να βρίσκεται μπροστά από την οθόνη για να παρακολουθήσει το μπάσκετ. Μάλιστα οι φήμες αναφέρουν ότι  η απόφαση του να θέσει τελικά το δίλημμα των εκλογών οριστικοποιήθηκε αφού ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του ματς.

Το βράδυ του Σαββάτου η «πασοκική συνάντηση» έκλεισε στο Βασιλικό  θέατρο με τον κόσμο να κατακλύζει τον χώρο. Όταν έφτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης έπαιζε στη διαπασών «ο ήλιος ο πράσινος». Εν μέσω χειροκροτημάτων κάποιοι από τους πράσινους θαμώνες του ευχήθηκαν «Και Πρωθυπουργός» με τον ίδιο να χαμογελά.

Και μια... αποκάλυψη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνει πλέον και στο κλαμπ των πολιτικών αρχηγών με αδυναμία στα ντολμαδάκια. Το αποκάλυψε ο ίδιος, σε πηγαδάκι μετά τη συνέντευξη Τύπου. Οπως δήλωσε είναι ένα από τα αγαπημένα του πιάτα, που απολαμβάνει μάλιστα σε ταβέρνα στο χωριό του.  Κάπου εκεί εκθείασε και τη μαγειρική της μητέρας του, που ξεπέρασε στην τέχνη μέχρι και τη γιαγιά του όπως ανέφερε.

Η ώρα της Fed

Θα έχουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων της χρονιάς από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απόψε;

Οι αναλυτές λένε «ναι» —αυτό που διαφωνούν είναι στο πόσο.

Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για 0,25%, ενώ το πιο αισιόδοξο μιλάει για μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό που έχει, όμως, ξεχωριστή σημασία, είναι πώς θα αντιδράσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ εδώ και καιρό εξαπολύει μύδρους κατά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ έχει απειλήσει πολλάκις να τον απολύσει.

Θα πει άραγε σήμερα κανέναν καλό λόγο;

Αν και θα έμοιαζε περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πιθανή αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: skai.gr
16 0 Bookmark