Βρετανός βουλευτής θέλει να αφαιρεθούν δια νόμου οι τίτλοι του δούκα και της δούκισσας από Χάρι και Μέγκαν

Αφορμή στάθηκε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ των Σάσεξ για την εμπειρία τους ως ζευγάρι στη Βρετανία και στη βασιλική οικογένεια, που προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη από το Netflix.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία Μπομπ Σίλι δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει στη Βουλή των Κοινοτήτων τροπολογία επί νόμου που θα έκανε πιο εύκολη την αφαίρεση των τίτλων του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ.

Αφορμή στάθηκε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ των Σάσεξ για την εμπειρία τους ως ζευγάρι στη Βρετανία και στη βασιλική οικογένεια, που προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη από το Netflix.

Στα πρώτα τρία επεισόδια μεταξύ άλλων το ζευγάρι συζήτησε τις «ασυνείδητες προκαταλήψεις» μελών της βασιλικής οικογένειας και το ρατσισμό που βίωσε στη χώρα η Μέγκαν Μαρκλ, ως γυναίκα μικτής φυλετικής καταγωγής.

Επίσης, ακούστηκαν επικριτικά σχόλια περί Κοινοπολιτείας, που οι ταμπλόιντ εφημερίδες στη Βρετανία επέκριναν ως προσβολή στην παρακαταθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αν και διευκρίνισε ότι σκόπευε και πριν από το ντοκιμαντέρ να υποβάλει την τροπολογία, ο κ. Σίλι είπε:

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Παράλληλα με την κατακεραύνωση της οικογένειάς του και την εξαργύρωση της θλίψης του για λαϊκή κατανάλωση, (ο Χάρι) επιτίθεται και ενάντια σε κάποιους σημαντικούς θεσμούς σε αυτή τη χώρα».

Οι νομοθετικές πράξεις που υποβάλουν μεμονωμένοι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων σπάνια προχωρούν μέχρι τέλους. Μάλιστα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κυβέρνηση δε θα στηρίξει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία.

Ωστόσο η κίνηση του κ. Σίλι, την οποία προσδιορίζει χρονικά για τον Ιανουάριο, είναι ενδεικτική της αρνητικής υποδοχής της οποίας έχει τύχει το ντοκιμαντέρ στη Βρετανία από πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Η τροπολογία θα επέτρεπε στον ιδιαίτερο συμβούλιο του βασιλιά να υποβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο των Σάσεξ.

Επίσης, ο Υφυπουργός Απασχόλησης Γκάι Όπερμαν κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC προέτρεψε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το Netflix, λέγοντας ότι οπωσδήποτε ο ίδιος δε θα παρακολουθήσει την επίμαχη σειρά.