Το ήξερες ότι το να είσαι ανοργάνωτος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία;

Το να είσαι ανοργάνωτος επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική σου υγεία και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι έρευνες.

Σίγουρα υπάρχει στην οικογένειά σου ή στον κύκλο σου ένας οργανωτικός τύπος, που τα έχει όλα σε σειρά και σε τάξη. Και σίγουρα σκέφτεσαι από μέσα σου, ότι ίσως δεν πάει και πολύ καλά κι ότι τα έχει λίγο χαμένα.

Θα μπορούσε και να ισχύει κάτι τέτοιο, αν ο οργανωτικός αυτός ήταν εμμονικός, σαν τον ντετέκτιβ Μονκ. Το πιο πιθανό σενάριο όμως, είναι να είσαι εσύ ο ανοργάνωτος τύπος, που βλέπει τον οργανωτικό ως τελειομανή και υπερβολικό.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά όλα τα στοιχεία είναι εναντίον σου. Κι αυτό γιατί, ότι θεωρία κι αν σκεφτήκαμε για να δικαιολογήσουμε την ανοργανωσιά και την ακαταστασία, που επικρατεί τόσο στον χώρο σου όσο και στο κεφάλι σου, υπήρχε πάντα αντίλογος και μάλιστα επιστημονικός.

Οι αποδείξεις

Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνες, το να είσαι ανοργάνωτος, κοινώς χύμα, δυσκολεύει την καθημερινότητά σου, αλλά κι επιβαρύνει την ψυχική σου υγεία.

Το να μην μπορείς να έχεις μια βασική τάξη στη ζωή και στις σκέψεις σου, είναι κάτι που αναμφισβήτητα προκαλεί άγχος, τόσο σε σένα, όσο και στους γύρω σου. Σκέψου για παράδειγμα, να έχεις μια ομαδική παρουσίαση στην εταιρεία σου κι εσύ να μην έχεις επαφή.

Να τα έχεις χαμένα, να ψάχνεις να βρεις τις σημειώσεις σου, να έχεις καθυστερήσει κ.λ.π.

Σκέψου πόσο στρεσογόνα κατάσταση είναι αυτή, επειδή εσύ δεν κατόρθωσες να βάλεις ένα πρόγραμμα.

Πέρα όμως από αυτό, έρευνα έδειξε ότι το φυσικό περιβάλλον, το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σου δηλαδή, αλληλεπιδρά και στην ψυχολογία σου. Ένας ακατάστατος χώρος μπορεί κι επηρεάζει τη διάθεση, τα συναισθήματα, ακόμα και τις σχέσεις σου. Η αρνητική ενέργεια που αποπνέει δηλαδή, ένας τέτοιος χώρος επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία σου. Και όχι μόνο.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι, η ανοργανωσιά επιδρά ακόμα και στη γνωστική σου λειτουργία. Μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης, και συνεπώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητά σου.

Σιγά σιγά χάνειw τη λειτουργικότητα σου ως νοήμων άνθρωπος και δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας, ακόμα και τα πιο απλά.

Φυσικά, δεν λέμε να φτάσεις στο αντίθετο άκρο. Να σπαταλάς δηλαδή, ώρες ατελείωτες να οργανώνεις. Γιατί και αυτή η περίπτωση δεν είναι φυσιολογική. Εμείς απλά σου προτείνουμε να βάλεις μια τάξη, να κάνεις ένα βασικό προγραμματισμό, χωρίς να τρελαίνεσαι.

Ο τρόπος

Υπάρχουν τρία βασικά βήματα, που θα σε βοηθήσουν να βγεις από αυτόν τον λαβύρινθο και να οργανωθείς.

1. Εφοδιάσου με τα απαραίτητα.

Μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα χρήματα σε μια μακροπρόθεσμη επένδυση, που θα σε βοηθήσει να βάλεις τάξη. Ένα organizer για να σου θυμίζει τι και πότε έχεις να κάνεις κάτι, ένας πίνακας ανακοινώσεων για να μην ξεχνάς τα σημαντικά, είναι τα βασικά για να οργανώσεις το χρόνο και τις υποχρεώσεις σου.

Από την άλλη, πρέπει να φροντίσεις και το χώρο σου. Κουτιά διαφανή για να τακτοποιήσεις τα πράγματά σου, μια συρταροθήκη και ότι άλλο ταιριάζει στο γούστο και στις ανάγκες σου, είναι διαθέσιμα παντού. Θα τα βρεις σε ότι μέγεθος, χρώμα, σχήμα και τιμή μπορείς να φανταστείς.

2. Κάνε εκκαθάριση.

Αφιέρωσε κάποιες μέρες στο να καθαρίσεις και να κάνεις ξεσκαρτάρισμα. Δεν χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα. Διάλεξε μια μέρα για να ασχοληθείς με την κουζίνα, κάποια άλλη με το υπνοδωμάτιο και την ντουλάπα σου, μια τρίτη μέρα για το γραφείο σου και ούτω καθεξής.

Το βασικό είναι να τελειώσεις και να μην αφήσεις στη μέση το ξεκαθάρισμα. Επίσης σημαντικό, είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να μην κρατάς άχρηστα πράγματα, γιατί θα ξαναμαζευτεί η σαβούρα.

3. Μείνε συνεπής.

Το τρίτο και ίσως, και το πιο βασικό είναι να μείνεις συνεπής και να τηρήσεις το πρόγραμμά σου.

Πρέπει να μείνεις πιστός στην απόφασή σου να βάλεις μια κάποια οργάνωση στη ζωή σου. και μέρος αυτής της απόφαση είναι να την τηρήσεις κιόλας.

Να θυμάσαι το τάντρα “τακτοποιημένο σπίτι, τακτοποιημένο μυαλό” και όλα θα πάνε καλά κι οργανωμένα.

Διαβάστε ακόμα:
4 “απελευθερωτικά” outfits για τα οποία δεν θα χρειαστείς το σουτιέν σου
Δροσερή αγγουροσαλάτα με φιστίκια
Πηγή: Savoir ville