Κλείσιμο

Προπόνηση ενδυνάμωσης: Πρέπει να προπονείσαι με βάρη κάθε μέρα;

Αν προπονείστε υπερβολικά και δεν δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει τότε είναι πιθανό να έχετε προβλήματα 

«Ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να προπονείται κάθε μέρα. Νομίζω ότι περίπου τέσσερις συνεδρίες την εβδομάδα είναι απολύτως εντάξει. Μπορεί κανείς επίσης να συμπληρώσει την προπόνηση με βάρη με κάτι διαφορετικό όπως γιόγκα ή τρέξιμο», λέει η προπονήτρια Alice Miller στo Stylist. Στο ίδιο άρθρο, η Emma Obayuvana συμφωνεί. «Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να προπονείστε με βάρη κάθε μέρα γιατί το σώμα σας χρειάζεται αποκατάσταση. Μερικές φορές, η αποκατάσταση είναι ακόμα πιο σημαντική από την ίδια την προπόνηση», λέει. Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δημιουργούμε “μικροτραυματισμούς” στους μύες μας. Για να “θεραπευτούν” και να δυναμώσουν, χρειαζόμαστε ξεκούραση, καλή διατροφή και ύπνο.

«Τι θα συμβεί αν προπονούμαι με βάρη κάθε μέρα;»

Απλά, θα καείς. «Αν προπονείσαι υπερβολικά, δεν δίνεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Το σώμα μπορεί πραγματικά να ανακάμψει μόνο με την ξεκούραση, όταν κοιμόμαστε, τρώμε και πίνουμε αρκετό νερό. Οι ημέρες που δεν προπονούμαστε είναι εξίσου σημαντικές με τις ημέρες προπόνησής μας και χωρίς αυτές το σώμα θα κουραστεί και θα δυσκολευτεί να προχωρήσει. Εξαιτίας αυτού, μπορούμε επίσης να τραυματιστούμε», λέει η Miller. Μην νομίζεις ότι μπορείς να ξεγελάσεις το σώμα σου χωρίζοντας την προπόνησή σου σε πόδια/χέρια. Το σώμα σας χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να ξαναχτίσει τον ιστό, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εάν δημιουργείται συνεχώς περισσότερες ανάγκες. «Οι υπερβολές στην προπόνηση θα οδηγήσουν σε κουρασμένους μύες και εσύ δεν θα δεις τα αποτελέσματα που πραγματικά θέλεις από τις προπονήσεις σου γιατί απλά δεν είχες την ευκαιρία να ανακάμψεις», προσθέτει η Obayuvana.

«Πόσες μέρες ξεκούρασης χρειάζομαι;»

«Έχετε τουλάχιστον δύο ημέρες ξεκούρασης την εβδομάδα», συμβουλεύει η Miller. Τόσο η Obayuvana όσο και η Miller επιλέγουν «ενεργητικές ημέρες ανάπαυσης». Προτείνουν: «Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε τένις ή να κολυμπήσετε, ώστε να ξεκουράζεστε από τη δραστηριότητα της προπόνησης με βάρη, αλλά θα εξακολουθείτε να κινείτε το σώμα σας. Πρόκειται για κινήσεις χαμηλής πρόσκρουσης και χαμηλής έντασης. Επίσης είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον μια μέρα πλήρους ανάπαυσης, όπου δεν κάνετε τίποτα άλλο εκτός από το περπάτημα στo πλαίσιo της καθημερινότητας», λέει η Obayuvana.

Πηγή: Savoir Ville