Κλείσιμο

Ένα αστέρι γεννιέται ή φτιάχνεται; - Πώς η Jennifer Lopez πέτυχε στη μουσική χωρίς να είναι καλή τραγουδίστρια

Πήρε το όνομά της από τη γραμμή του μετρό που τη μετέφερε κάθε πρωί από το Μπρονξ στο Μανχάταν

Η Τζένιφερ Λόπεζ ήταν έτοιμη να κλείσει τα 30 της χρόνια, ίσως λίγο αργά για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, αλλά η αφοσίωση και το ταλέντο της ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της. Είχαν περάσει μερικά χρόνια από τότε που η γεννημένη στο Μπρονξ, Λόπεζ, είχε σταματήσει να χορεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές για να γίνει μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός του Χόλιγουντ. Η συμμετοχή της ως η άτυχη «βασίλισσα της μουσικής Tejano», Selena Quintanilla, ήταν η καλύτερη διαδρομή της προς μια καριέρα ως ερμηνεύτρια. Αλλά η Λόπεζ - της οποίας η ίδια η φωνή απορρίφθηκε στο τελικό κόψιμο της ταινίας - αποφάσισε να ακολουθήσει διεθνή καριέρα τραγουδίστριας αντί να παίξει στο Χόλιγουντ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Το επιτυχημένο, αλλά αμφιλεγόμενο πρώτο της άλμπουμ, «On the 6», ήταν το πρώτο βήμα για να γίνει μία από τις 10 πιο επιτυχημένες γυναίκες στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, με περιουσία που υπολογίζεται σε 400 εκατ. δολάρια. 

Όταν η Λόπεζ κυκλοφόρησε το «If You Had My Love» είχε περάσει πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία φορά που μια γυναίκα βρέθηκε στην κορυφή των charts (η Britney Spears με το «Baby One More Time»). Η τραγουδίστρια επανέλαβε το κατόρθωμα μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. Εκτός του ότι έγινε ένα από τα τραγούδια του καλοκαιριού του 1999, εδραίωσε το προνομιακό καθεστώς της Λόπεζ, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Το «Waiting for Tonight», το «Let's Get Loud» (σε συνεργασία με την Gloria Estefan) έγιναν μεγάλες επιτυχίες από ένα άλμπουμ που επαινέθηκε από τους κριτικούς και το κοινό, χάρη στο μείγμα ποπ, ντίσκο, R&B, χιπ-χοπ και αυτό που η ίδια η καλλιτέχνιδα αποκάλεσε «latin soul» μουσική. Η Τζένιφερ Λόπεζ δεν προσπάθησε ποτέ να κρύψει τις ρίζες της (έφερε τη σημαία του Πουέρτο Ρίκο στην παρουσίαση του πρώτου της άλμπουμ και, 20 χρόνια αργότερα, στην εμφάνισή της στο Super Bowl) και την ταπεινή της καταγωγή.

Ο τίτλος του άλμπουμ αναφέρεται στη γραμμή του μετρό (το 6) με την οποία ταξίδευε καθημερινά από το Μπρονξ στο Μανχάταν, αναζητώντας να ζήσει το αμερικανικό όνειρο. «Δεν είχα ηχογραφήσει ποτέ μουσική. Είχα τραγουδήσει μόνο σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα όπου η άγνοια ήταν ευτυχία. Ήξερα ότι θα έκανα ένα άλμπουμ, αλλά όταν είσαι τόσο νέα δεν καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο είναι», θυμάται η διάσημη τραγουδίστρια. Κατόρθωσε να εδραιώσει τη θέση της στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του LP. Εκεί φόρεσε το εμβληματικό πράσινο εμπριμέ φόρεμα Versace με το σκίσιμο, που ενέπνευσε τη δημιουργία των εικόνων της Google.

Εκτός από τον τότε φίλο της, τον ράπερ Sean 'Diddy' Combs, γνωστό και ως Puff Daddy, ο παντοδύναμος Tommy Mottola ήταν ο πνευματικός και οικονομικός εγκέφαλος πίσω από το άλμα της J.Lo στο προσκήνιο. Στο τιμόνι της δισκογραφικής εταιρείας Sony Music, το στέλεχος είχε βοηθήσει τη Mariah Carey - από την οποία είχε μόλις χωρίσει - να γίνει διάσημη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Οι ερωτικές περιπέτειες του Mottola προκάλεσαν την πρώτη μεγάλη διαμάχη γύρω από το πρώτο άλμπουμ της Λόπεζ. Μάλιστα, αρκετές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ο εγκαταλελειμμένος μεγιστάνας είχε κλέψει μελωδίες και δείγματα μελλοντικών τραγουδιών από την πρώην σύζυγό του, η οποία είχε εγκαταλείψει την εταιρεία μετά τον χωρισμό τους, και τα είχε δώσει στην τραγουδίστρια. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν η Carey ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με τη Λόπεζ «έγραψε» ιστορία με την απάντησή της: «Δεν την ξέρω». Η αντιπαλότητα μεταξύ τους συνεχίζει να απασχολεί και σήμερα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά.

Η εμμονή των στελεχών να δώσουν στη Λόπεζ τα καλύτερα τραγούδια, τους οδήγησε ακόμη και στο να «αφαιρέσουν» πιθανές επιτυχίες από άλλους καλλιτέχνες, ειδικά από Αφροαμερικανούς μουσικούς που μόλις ξεκινούσαν στη βιομηχανία. Επιπλέον, οι φωνητικές ικανότητες της Λόπεζ αμφισβητούνταν πάντα. «Ξεχάστε την τεχνική. Κλείστε τα μάτια σας και πιστέψτε κάθε λέξη που τραγουδάτε», σημειώνει ο Rooney στο «Billboard Book of Number 1 Hits». 

Πράγματι, τραγουδιστές που έχουν κάνει λαμπρή καριέρα, έχουν, επίσης, παραδεχτεί ότι δάνεισαν τη φωνή τους σε μερικές από τις επιτυχίες της J.Lo. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ως τραγουδίστρια, η Christina Milian τραγουδά ολόκληρο το ρεφρέν στο τραγούδι «Play» (η Milian έγραψε επίσης τους στίχους του τραγουδιού). Το ίδιο συνέβη και με την τραγουδίστρια Ashanti στα singles της Lopez, «I'm Real» και «Ain't it Funny». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Η φήμη της Λόπεζ, σχεδόν, καταστράφηκε από τη ρομαντική της σχέση με τον Combs. Το 1999, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς της, συνελήφθη, αφού έγινε μάρτυρας σε πυροβολισμούς σε νυχτερινό κέντρο, όπου τραυματίστηκαν τρία άτομα. Τόσο η ίδια όσο και ο ράπερ τέθηκαν υπό κράτηση, αφού εκείνος έφυγε από τον «τόπο του εγκλήματος» με ένα όπλο. Αν και αργότερα κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για να αποφύγουν τη δίκη, ο Τύπος ανέφερε τότε ότι η Λόπεζ πέρασε έως και δεκατέσσερις ώρες σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν. Η καλλιτέχνιδα τερμάτισε τη σχέση της με τον Combs το 2001. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Αλλά πότε ξεκίνησε η ακατανόητη παγκόσμια εμμονή με τα οπίσθιά της; Με την επόμενη δουλειά της, τo άλμπουμ «J.Lo», έγινε η πρώτη γυναίκα που είχε τις περισσότερες πωλήσεις της εποχής και πρωταγωνίστησε στην ταινία με τις περισσότερες προβολές στο box office (The Wedding Planner). Σήμερα, στα 53 της χρόνια, η Λόπεζ συνεχίζει να γοητεύει τους θαυμαστές της… 

Πηγή: skai.gr