Madonna: Η βασίλισσα της ποπ και το ταμπού της γυναικείας σεξουαλικότητας μετά τη μέση ηλικία

Η τραγουδίστρια που σόκαρε τον κόσμο με το βιβλίο της «S.E.X» έχει επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά ως μια σέξι 63χρονη γυναίκα, που αρνείται να μπει σε μια κατηγορία

«Πριν από τριάντα χρόνια, δημοσίευσα ένα βιβλίο με τον τίτλο ‘’S.E.X.’’ Εκτός από τις γυμνές μου φωτογραφίες, υπήρχαν και φωτογραφίες ανδρών, που φιλούσαν άνδρες, γυναικών που φιλούσαν γυναίκες και εμένα που φιλούσα τους πάντες. Έγραψα, επίσης, για τις σεξουαλικές μου φαντασιώσεις και μοιράστηκα την άποψή μου για τη σεξουαλικότητα με ειρωνικό τρόπο. 

Πέρασα τα επόμενα χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από στενόμυαλους ανθρώπους, που προσπαθούσαν να με ντροπιάσουν επειδή ενδυναμώθηκα ως γυναίκα. Με αποκάλεσαν πόρνη, μάγισσα, αιρετική και διάβολο», έγραψε πρόσφατα η «βασίλισσα της ποπ». Το 1992, όταν η Μαντόνα δημοσίευσε το «S.E.X», ένα ερωτικό βιβλίο με ρηξικέλευθες εικόνες, που τράβηξε ο φωτογράφος Steven Meisel, η τραγουδίστρια ήταν 33 ετών.

Ωστόσο, τι κοινό έχουν η 33χρονη Μαντόνα με την 73χρονη Μαντόνα του σήμερα; Και οι δύο έχουν προσβληθεί, ταπεινωθεί και επικριθεί, επειδή εξέφρασαν ανοιχτά τη σεξουαλικότητά τους. Πριν, αυτό συνέβαινε εξαιτίας της δουλειάς της. Τώρα, είναι εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσής της.

Το έργο της καλλιτέχνιδας είναι πολύ γνωστό: Η Μαντόνα συνεχίζει να φοράει το στέμμα της βασίλισσας της ποπ. Είναι, επίσης, η καλλιτέχνιδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, την οποία ξεπερνούν μόνο οι Beatles, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Πέρα από αυτό, είναι είδωλο, ένα αστέρι, γνωστό σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. 

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έχει συνδεθεί με δύο λέξεις: υπέρβαση και επανεφεύρεση. Τώρα, όμως, το κοινό έχει πρόσβαση σε κομμάτια της ζωής της καλλιτέχνιδας που μέχρι πρότινος παρέμεναν κρυφά. Χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, η Μαντόνα «επανεφευρέθηκε» για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά ως μια σέξι 63χρονη γυναίκα με στενά ρούχα, η οποία επιδεικνύει με απόλυτη φυσικότητα και φλερτ τα οικεία της εσώρουχα και τη συλλογή της από δονητές. Βγάζει selfies, που δείχνουν ντεκολτέ και συμμετέχει στις τάσεις του TikTok. Οι εμφανίσεις της στα κοινωνικά δίκτυα έχουν σχολιαστεί (και επικριθεί) ευρέως. Όπως δήλωσε κάποτε η ίδια: «Οι φωτογραφίες μου είναι πολύ δημοφιλείς: "Οι άνθρωποι πίστευαν ότι μια μέρα θα ξυπνούσαν και δεν θα ήταν πια εκεί. Αλλά έκαναν λάθος: εγώ δεν θα φύγω ποτέ».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

Η σεξουαλικότητα της Μαντόνα έχει προκαλέσει δυσφορία από την αρχή της καριέρας της. Αρχικά, επιλέγει το Madonna -παρθένα, στα ιταλικά- ως καλλιτεχνικό της όνομα, με το οποίο αρχίζει από την αρχή να φλερτάρει με το θέμα της θρησκείας. Στο δεύτερο άλμπουμ της, το 1984, κυκλοφόρησε το single «Like A Virgin», όπου ασχολήθηκε με τα προκλητικά θέματα της παρθενίας και της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας.

Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε το MTV. Εκείνη εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή. Τα μουσικά βίντεο της καλλιτέχνιδας είχαν τα πάντα γύρω από τη σεξουαλικότητα. 

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της Μαντόνα το 1983. Και συνεχίζουμε να βλέπουμε μια Μαντόνα, που απολαμβάνει την τέχνη της πρόκλησης μέσω του σεξ. Τώρα, σπάει ένα ακόμη κοινωνικό ταμπού, ως γυναίκα άνω των 60 ετών, που εκφράζει τη σεξουαλική της επιθυμία. 

Η Μαντόνα καταρρίπτει πολιτισμικά εμπόδια, που θεωρούνταν επί μακρόν βιολογικά, όπως ο μύθος ότι η εμμηνόπαυση είναι ο θάνατος της σεξουαλικότητας μιας γυναίκας επειδή δεν έχει πλέον την ικανότητα να τεκνοποιήσει. Εδώ η Μαντόνα ορθώνει το ανάστημά της και σπάει το στερεότυπο. Δείχνει τον εαυτό της ως μια ενεργή σεξουαλικά γυναίκα, η οποία συνεχίζει να χορεύει στη σκηνή, να συνθέτει και να δημιουργεί σαν να ήταν 30 ετών. Και γι’ αυτό, το οποίο επικροτείται για ροκάδες όπως ο Μικ Τζάγκερ, ο Ίγκι Ποπ ή ο Κιθ Ρίτσαρντς, η Μαντόνα τιμωρείται… 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

Πηγή: skai.gr