Η Lisa Marie και η κατάρα του Presley: Ο θάνατος, τα χρέη, το σεξ, τα ναρκωτικά και ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ

Ο θάνατος της μοναχοκόρης του Έλβις σε ηλικία 54 ετών είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά οικογενειακών δυστυχιών. Ο πατέρας της πέθανε στα 42 του χρόνια, ενώ ο γιος της αυτοκτόνησε στα 27 του 

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, συνέβη μια νέα οικογενειακή τραγωδία στην οικογένεια Πρίσλεϊ. Η Λίζα Μαρί, τραγουδίστρια, διασημότητα και μοναχοπαίδι του Έλβις, πέθανε μετά από καρδιακή ανακοπή στο Λος Άντζελες. Ήταν μόλις 54 ετών.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Λίζα Μαρί εξήγησε τη σχέση της με την απώλεια σε ένα δοκίμιο που έγραψε για το περιοδικό «People». «Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής είτε μας αρέσει είτε όχι. Το ίδιο και το πένθος... Το πένθος είναι κάτι που θα πρέπει να κουβαλάς μαζί σου για το υπόλοιπο της ζωής σου, παρά το τι θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι ή ο πολιτισμός μας. Δεν το "ξεπερνάς", δεν "προχωράς", τελεία και παύλα». 

Η ίδια συνέχισε να μιλά για το πώς η ζωή της σημαδεύτηκε από τον θάνατο, τον πόνο και την απώλεια από την παιδική της ηλικία. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα αρχεία των εφημερίδων… Η ιστορία της οικογένειας Πρίσλεϊ είναι γεμάτη διαζύγια, πρόωρους θανάτους, ναρκωτικά και χρέη. Πρόκειται για μια θλιβερή κατάρα από την οποία, γενιά με τη γενιά, τα μέλη της οικογένειας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν.

Στις 16 Αυγούστου 1977, ο Έλβις πέθανε σε ηλικία 42 ετών στη Graceland, το θρυλικό του σπίτι στο Μέμφις. Ήταν υπέρβαρος, εθισμένος στα ναρκωτικά και είχε μια ομάδα φίλων και γνωστών που ο Τύπος αποκαλούσε «Μαφία του Μέμφις», οι οποίοι δεν αποτελούσαν καλή επιρροή. Το απόγευμα του θανάτου του, ο τραγουδιστής είπε στην τότε κοπέλα του, την 20χρονη Τζίντζερ Όλντεν, ότι πήγαινε στο μπάνιο για να διαβάσει. Εκείνη του απάντησε: «Εντάξει, αλλά μην αποκοιμηθείς», σύμφωνα με το βιβλίο «Elvis and Ginger». 

Η Lisa Marie Presley

Λίγες ώρες αργότερα, ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ βρέθηκε νεκρός. Μάλιστα, αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα για να μπουν μέσα στο μπάνιο. Τον βρήκαν με κατεβασμένο το παντελόνι, το πρόσωπό του γεμάτο εμετό και ένα ερωτικό βιβλίο στα χέρια του, σύμφωνα με το βιβλίο «The Death of Elvis». 

Στην αρχή, ο κόσμος είπε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά η έκθεση του ιατροδικαστή διαπίστωσε ότι η καρδιά του δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Δεκατέσσερα διαφορετικά φάρμακα βρέθηκαν στο σώμα του Έλβις. Ο τραγουδιστής είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές για υπερβολική δόση. Όλα αυτά τα στοιχεία προσέθεσαν μυστήριο σε έναν ήδη αινιγματικό θάνατο, τροφοδοτώντας φήμες, ακόμη και εικασίες ότι ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ δεν είχε πεθάνει πραγματικά.

Όμως ο θάνατός του δεν ήταν ένα ψέμα για την κόρη του. Ήταν μόλις 9 ετών εκείνη την εποχή και βρισκόταν στο σπίτι όταν συνέβη. Στα απομνημονεύματα «Elvis by the Presleys» του 2005 που έγραψαν μαζί η Lisa Marie και η Priscilla, θυμάται με αγάπη τη σχέση τους. «Αν είχε καλή διάθεση, θα ήταν μια υπέροχη μέρα. Καβαλούσαμε άλογα ή κάναμε βόλτες με τα αμαξίδια του γκολφ», είπε. 

«Αν ήταν χαρούμενος, όλοι ήταν χαρούμενοι. Ποτέ δεν σε κούραζε». Με τον θάνατό του, η Λίζα Μαρί κληρονόμησε την Graceland και το 15% των δικαιωμάτων του. 

Η μητέρα της, Priscilla Beaulieu, ήταν 14 ετών όταν γνώρισε τον Έλβις, ο οποίος ήταν 24 ετών τότε. Βρίσκονταν και οι δύο στη Γερμανία, όπου εκείνος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και εκείνη ζούσε με την οικογένειά της. «Θεέ μου, μιλούσα με έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο και νόμιζα ότι ήταν ένας από τους πιο όμορφους άνδρες που είχα δει ποτέ», θυμήθηκε σε συνέντευξή της στην «EL PAÍS» το 2017. Σύμφωνα με το βιβλίο «Child Bride: The Untold Story of Priscilla Beaulieu Presley», ο γάμος στιγματίστηκε από απιστίες και καβγάδες. Ο Έλβις έπαιζε τον τέλειο σύζυγο στο Μέμφις, αλλά «αγρίευε» όταν πήγαινε στο Λος Άντζελες, όπου έμενε για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να γυρίσει ταινίες.

Εκεί, νοίκιασε ένα μικρό παλάτι, στο οποίο σύχναζαν καταξιωμένοι και επίδοξοι ηθοποιοί. Ο τραγουδιστής λέγεται ότι είχε σχέσεις με την Ann-Margret, τη Natalie Wood, τη Cybill Shepherd και τη Nancy Sinatra. Καθώς προχωρούσε η δεκαετία, η κατανάλωση ναρκωτικών αυξανόταν και τα πάρτι γίνονταν πιο άγρια. Η Πρισίλα είχε έναν ταραχώδη γάμο με τον Έλβις, αλλά το διαζύγιό της πήγε πολύ καλύτερα: αφού υπέγραψαν τα χαρτιά, λέγεται ότι έφυγαν από το δικαστήριο πιασμένοι χέρι-χέρι.

Μετά τον χωρισμό, η Πρισίλα δοκίμασε την τύχη της ως ηθοποιός στη σειρά «Dallas» και στις ταινίες «The Naked Gun», αλλά ήταν πιο επιτυχημένη ως επιχειρηματίας. Ως διαχειρίστρια της περιουσίας του Έλβις μετέτρεψε την Graceland σε τουριστικό αξιοθέατο το 1982. Σήμερα, είναι η δεύτερη πιο επισκέψιμη έπαυλη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω μόνο από τον Λευκό Οίκο. 

Όταν η κληρονομιά πέρασε στη νεαρή Λίζα Μαρί, εκείνη δεν ήξερε πώς να τη διαχειριστεί. Χειρίστηκε λανθασμένα την πώληση των δικαιωμάτων των τραγουδιών του και δεν διαχειρίστηκε καλά την περιουσία της. Το 2018 ισχυρίστηκε ότι της είχαν μείνει μόνο 10.000 ευρώ στην τράπεζα και 16 εκατομμύρια χρέη. Για αυτό κατηγόρησε τον πρώην μάνατζέρ της, ο οποίος υπερασπίστηκε τον εαυτό του αποκαλώντας την σπάταλη.

Η Lisa Marie Presley

Η Λίζα Μαρί άργησε να ξεκινήσει τη δική της μουσική καριέρα από φόβο μήπως δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα του πατέρα της. Το ντεμπούτο άλμπουμ της το 2003, «To Whom It May Concern», είχε την υποστήριξη του παραγωγού της, Alanis Morissette, ενώ καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Pink. Στο μπλουζ τραγούδι «Lights Out», τραγούδησε: «Κάποιος έσβησε τα φώτα εκεί στο Μέμφις... Εκεί είναι θαμμένη η οικογένειά μου και έχει φύγει…».  

Η καριέρα της δεν έφτασε ποτέ την επιτυχία του πατέρα της. Την περασμένη Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, πήγε στη Graceland για να γιορτάσει τα γενέθλια του βασιλιά του ροκ εν ρολ με εκατοντάδες θαυμαστές της. Την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της, περπάτησε στο κόκκινο χαλί μαζί με τη μητέρα της, Priscilla. Είχαν προσκληθεί στις Χρυσές Σφαίρες για τη βιογραφία του Έλβις, μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της βραδιάς.

Η Λίζα Μαρί ήταν ένα μικρό αστέρι στη σκιά ενός τεράστιου αστέρα. Το επώνυμό της την ανέδειξε ως διασημότητα και οι διάσημες σχέσεις της ενίσχυσαν αυτή την αντίληψη. Παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές. Απέκτησε παιδιά μόνο με τον πρώτο και τον τελευταίο (λιγότερο γνωστό) σύζυγό της. Παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον Danny Keough, τον Οκτώβριο του 1988 σε μια τελετή στο Μαρόκο. Εκείνη την εποχή ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η μητέρα της πίστευε ότι η κόρη της ήταν πολύ νέα για γάμο και παιδιά. Ήξερε τι έλεγε… 

Η Lisa Marie και η Keough έγιναν εξέχοντα μέλη της Σαηεντολογίας. Το ζευγάρι μεγάλωσε τα δύο παιδιά του, Riley Keough και τον αείμνηστο Benjamin Keough (αυτοκτόνησε), με τις πεποιθήσεις της εκκλησίας.

Από το 1994 έως το 1996, η Λίζα Μαρί ήταν παντρεμένη με τον Michael Jackson. Ο βασιλιάς της ποπ και η κόρη του βασιλιά του ροκ εν ρολ έγιναν το πιο παράξενο, συναρπαστικό και φιλικό προς τα ΜΜΕ ζευγάρι της εποχής. Ο γάμος της με τον Nicolas Cage ήταν λιγότερο δημοφιλής και διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες. Ο ηθοποιός εξέδωσε μια δήλωση στην οποία δήλωσε «συντετριμμένος» από τον θάνατο της πρώην συζύγου του. «Η Λίζα γελούσε περισσότερο από οποιονδήποτε έχω γνωρίσει», δήλωσε ο Κέιτζ.

Η Lisa Marie Presley

Ο τέταρτος γάμος της διήρκεσε περισσότερο, αλλά τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο. Τον Ιανουάριο του 2006, παντρεύτηκε τον κιθαρίστα Michael Lockwood. Τον Οκτώβριο του 2008, απέκτησαν δύο κορίτσια, τα δίδυμα Harper και Finley. Ένας γιατρός της συνταγογράφησε φαρμακευτικά χάπια μετά τον τοκετό και εκείνη εθίστηκε. Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο της γάμο, εθισμένη στα ναρκωτικά και κατεστραμμένη, η Λίζα Μαρί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και κατηγόρησε τον σύντροφό της για κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Τα δράματα δεν σταμάτησαν τότε. Ο γιος της Benjamin Storm Keough αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών. Το πτώμα του βρέθηκε τον Ιούλιο του 2020 στην έπαυλη της οικογένειας στο Calabasas της Καλιφόρνια. 

Στο ίδιο δοκίμιο, που δημοσιεύτηκε πέντε μήνες πριν πεθάνει, η Λίζα Μαρί αναλογίστηκε τη θλίψη και την απώλεια που είχε υποστεί: «Αν η απώλεια ήταν πρόωρη, αφύσικη ή τραγική, θα γίνεις κατά μία έννοια παρίας. Μπορεί να αισθάνεσαι στιγματισμένος και ίσως να κρίνεσαι κατά κάποιο τρόπο για το γιατί συνέβη η τραγική απώλεια. Ήδη παλεύω και χτυπιέμαι με τον εαυτό μου ακούραστα και χρόνια, κατηγορώντας τον εαυτό μου κάθε μέρα και αυτό είναι αρκετά δύσκολο να ζήσω τώρα με αυτό, αλλά και οι άλλοι θα σε κρίνουν και θα σε κατηγορήσουν. Είναι μια πραγματική επιλογή να συνεχίσεις, μια επιλογή που πρέπει να κάνω κάθε μέρα και που είναι συνεχώς πρόκληση, το λιγότερο που μπορώ να πω ... Αλλά συνεχίζω για τα κορίτσια μου».

Πηγή: skai.gr