Ποια είναι η ιδανική ώρα για να σταματήσεις την κατανάλωση υγρών πριν πας για ύπνο

Η ώρα επηρεάζει σημαντικά το εκάστοτε χρονοδιάγραμμα για την κατανάλωση υγρών αλλά και την ποιότητα του ύπνου

Αν έχει τύχει να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν πας στο κρεβάτι σου ξέρεις ότι χρειάστηκες κατά τη διάρκεια της νύχτας να επισκεφτείς την τουαλέτα.

Έχεις δυσκολευτεί να κοιμηθείς έπειτα από μια κούπα καφέ που απόλαυσες αργά το απόγευμα, ή έτυχε να κάνεις άσχημο ύπνο μετά από μια βραδιά με λίγα παραπάνω cocktails; Το σώμα μας χρειάζεται ενυδάτωση, που την προσφέρει η κατανάλωση υγρών, αλλά τελικά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την κατανάλωση τους, ειδικά πριν πας για ύπνο.

Η Amy Bragagnini, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να λαμβάνουν αρκετά υγρά. Συγκεκριμένα, στους άντρες συνιστούν να καταναλώνουν 15,5 φλυτζάνια την ημέρα, ενώ στις γυναίκες συνιστούν 11,5 φλυτζάνια αντίστοιχα.

Αυτός είναι ένας στόχος βέβαια που οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να τον πιάσουν. Στη συζήτηση όμως που έχουν οι διατροφολόγοι με τους πελάτες τους πάντα ρωτάνε την ώρα που συνήθως ο πελάτης πηγαίνει για ύπνο. Η ώρα αυτή επηρεάζει σημαντικά το εκάστοτε χρονοδιάγραμμα για την κατανάλωση υγρών αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους.

Δεδομένου ότι περίπου το 70% των Αμερικανών παραδέχεται ότι δεν κοιμάται καλά, είναι καλή ιδέα να κατανοήσεις τον ρόλο που παίζει στον καλό ύπνο αυτό που πίνεις (και το πότε).

Ροφήματα με Καφεΐνη

Μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να πιείς μια κούπα καφέ, ή κάποιο άλλο ρόφημα με καφεΐνη για να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου το απόγευμα, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει τον ύπνο σου. Η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg καφεΐνης την ημέρα – που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ – μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αφυδάτωση, άγχος και αϋπνία.

Σύμφωνα με έρευνα του Chris Winter που είναι ειδικός στον ύπνο, νευρολόγος και σύμβουλος της Somnox, το τελευταίο φλυτζάνι καφέ θα πρέπει να το καταναλώνεις τουλάχιστον 6 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο.

Αλκοολούχα ποτά

Ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μπορεί να σε βοηθήσει να νυστάξεις πιο γρήγορα, αλλά μπορεί και να σου δημιουργήσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως εξηγεί η Bragagnini, το αλκοόλ ενώ αποτελεί ηρεμιστικό, η δράση του δεν θα διαρκέσει για πολύ, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακοπεί. Η κατανάλωση αλκοόλ τα βράδια μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ύπνου της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM), που είναι το βαθύτερο στάδιο ύπνου. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, τρομακτικά όνειρα, και ασυνήθιστα μοτίβα αναπνοής.

Η σύσταση λέει να καταναλώσεις το τελευταίο σου αλκοολούχο ποτό 4-5 ώρες πριν τον ύπνο. Μέσα σε αυτές τις 4-5 ώρες θα μπορέσει να αποβάλλει ο οργανισμός σου το αλκοόλ.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που προκαλούν hangover, εκτός από το αλκοόλ

Χυμοί και αναψυκτικά

Οι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζάχαρης. Η κατανάλωση αυτών των ποτών το βράδυ θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σου. Αυτό με τη σειρά του θα ενεργοποιήσει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, όπου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενέργειας σου. Για αυτό τον λόγο, να καταναλώνεις το τελευταίο ζαχαρούχο ποτό 2 ώρες πριν κοιμηθείς.

Γαλακτοκομικά

Είναι πολλοί αυτοί που ορκίζονται ότι ένα ζεστό φλυτζάνι γάλα με λίγο μέλι μπορεί να τους βοηθήσει να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Από την άλλη πλευρά όμως τα γαλακτοκομικά ροφήματα μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο σου.

Το γάλα περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη λοιπόν προκαλεί υπνηλία. Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών ροφημάτων πριν τον ύπνο θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD), όπου θα σου δημιουργήσει έναν οξύ πόνο στο στομάχι και θα δυσκολέψει τον ύπνο σου. Ο Winter συνιστά να καταναλώνεις το τελευταίο γαλακτοκομικό ρόφημα 2 ώρες πριν τον ύπνο, εκτός αν έχεις καταλάβει ότι ίσως σε βοηθάει να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Νερό

Είναι απαραίτητο να καταναλώνεις νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, για να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Η Bragagnini ακόμα αναφέρει ότι δεν αποτελεί πρόβλημα να καταναλώνεις νερό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν ξυπνήσεις και το χρειάζεσαι. Ο Winter αντίστοιχα αναφέρει ότι το διάλειμμα που κάνεις όσο κοιμάσαι για να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα δεν θα χαλάσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι παίκτες του ΝΒΑ με τους οποίους συνεργάζομαι ενυδατώνονται συνεχώς και πολύ, γεγονός που τους κάνει να ξυπνούν για να πάνε στην τουαλέτα – δεν αντιμετωπίζουν όμως πρόβλημα με τον ύπνο».

Ωστόσο, η κλινική του Cleveland συνιστά να σταματάς την κατανάλωση υγρών 2 ώρες πριν πας για ύπνο, αν δεν θέλεις να σηκωθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από το άρθρο της www.huffpost.com
 

Πηγή: savoirville.gr