Ένα διάλειμμα από την καριέρα σου θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου

Το να αποφασίσεις να αφήσεις στον πάγο για λίγο την καριέρα σου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση  

Η δουλειά, η καριέρα, η επαγγελματική αναγνώριση, είναι τα βασικά «πρέπει», που έγιναν «θέλω» ολόκληρων γενιών.

Πραγματικά, από το Δημοτικό ακόμα, οι γονείς, το σχολείο, η κοινωνία, έχουν απαίτηση από τα παιδιά να συντονιστούν με τα όνειρα των γονιών τους, να αφοσιωθούν στο διάβασμα, για να επιτύχουν τον στόχο.

Να σπουδάσουν, να βρουν μια καλή δουλειά, να βρουν μια καλύτερη δουλειά, να βρουν την τέλεια δουλειά, όπου θα είναι διεθυντές-διευθύντριες και θα κυβερνούν τον δικό τους μικρόκοσμο.

Και κάπως έτσι, τα παιδιά, που γίνονται μεγάλοι, ενηλικιώνονται σε ένα μοτίβο, σαν να είναι σε τρενάκι του λούνα παρκ, που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απλά αυτοί αλλάζουν θέση.

Έχεις σκεφτεί λοιπόν, ότι ίσως μέσα σε αυτή τη φρενήρη ζωή, μέσα σε αυτό το ατέρμονο κυνήγι της επιτυχίας, εσύ κάπου χάνεις πράγματα; Πράγματα σημαντικά;

Κι αν το έχεις σκεφτεί, στα αλήθεια τι κάνεις γι' αυτό;

Το διάλειμμα

Το να αποφασίσεις να αφήσεις στον πάγο για λίγο την καριέρα σου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Κι αυτό γιατί, ζούμε σε αβέβαιους καιρούς και πάντα θα αναρωτιέσαι αν αξίζει το ρίσκο να αφήσεις τα κεκτημένα σου έτσι απλά.

Ουσιαστικά, όμως δεν αφήνεις τίποτα. Απλά κάνεις ένα διάλειμμα. Δες το σαν ένα δώρο στον εαυτό σου. Σαν μια ευκαιρία μοναδική για να παρατηρήσεις ξανά τον κόσμο και τον εαυτό σου μέσα σε αυτόν, να ανακαλύψεις, να επαναπροσδιορίσεις.

Να βρεις ξανά τι είναι αυτό που σε εμπνέει, τι σου δίνει κίνητρο, ποιος είναι ο σκοπός σου και τι θες να αφήσεις πίσω.

Γενικότερα, το να κάνεις ένα διάλειμμα από την καριέρα σου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια νέα εμπειρία ζωής.

Καταρχάς, θα ξεφύγεις για λίγο από την ένταση και τους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλειά σου και θα δεις τι γίνεται έξω από αυτή, στον πραγματικό κόσμο.

Επίσης, θα δεις τον κόσμο με άλλα μάτια. Κι αυτό από μόνο του είναι μια έμπνευση, που κι αν ακόμα δεν το καταλαβαίνεις τώρα, μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει, ακόμα και στα επαγγελματικά σου.

Θα βρεις ξανά τι σου αρέσει και τι όχι, θα δοκιμάσεις νέα πράγματα και ναι, μπορεί να εκπλαγείς με τον εαυτό σου. Μπορεί για παράδειγμα, να ανακαλύψεις νέα χόμπι ή κάποια ταλέντα ή ικανότητες, που δεν ήξερες ότι κατέχεις.

Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Θα έχεις την ευκαιρία να ξεκουραστείς. Να ξαπλώσεις όσο θέλεις, να κοιμηθείς όσο θέλεις και γενικά να τεμπελιάσεις, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σου.

Είναι επίσης, η ευκαιρία να κάνεις όλα όσα ήθελες και δεν μπόρεσες. Να βάλεις κάτω τη λίστα επιθυμιών σου και να πραγματοποιήσεις όλα αυτά που θεωρούσες μακρινά και άπιαστα όνειρα.

Και φυσικά, μετά από όλα αυτά, εσύ θα έχεις ανανεωθεί, θα έχεις φουλ καθαρό μυαλό και φρέσκες ιδέες.

Οι όροι

Για να αποφασίσεις λοιπόν, να πάρεις αυτό το διάλειμμα από την καριέρα σου, θέλει τόλμη.

Απαιτεί όμως και μια σειρά από όρους, που θα πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσεις εσύ να κάνεις αυτό το βήμα.

Καταρχάς τα λεφτά είναι βασικός όρος. Για να μπορέσεις λοιπόν, να πραγματοποιήσεις και να κάνεις αυτό το πολυπόθητο break, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. Θα πρέπει δηλαδή, καιρό πριν να έχεις κανονίσει, να κάνεις οικονομία και να κάνεις αποταμίευση. Αλλιώς δεν βγαίνει.

Ακόμη ένας σημαντικός όρος είναι οι υποχρεώσεις. Αν θες να έχεις την ελπίδα ότι η θέση σου θα σε περιμένει, θα πρέπει να έχεις κλείσει όλες σου τις υποχρεώσεις. Εννοείται πώς προηγουμένως, θα έχεις ενημερώσει για το διάλειμμα αυτό και θα έχεις καταστρώσει ένα πλάνο των επαγγελματικών σου θεμάτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να έχεις διπλοτσεκάρει την ημερομηνία έναρξης και λήξης του διαλείμματος αυτού.

Και φυσικά, θα πρέπει να έχεις σκεφτεί όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό ότι όταν γυρίσεις μπορεί να μην υπάρχει πια η θέση σου.

Ωστόσο, αυτό το διάλειμμα αξίζει το ρίσκο. Γιατί αυτό το διάλειμμα θα σου γνωρίσει τον κόσμο.

Πηγή: Savoir Ville