Τι αλλάζει στην επαγγελματική ασφάλιση - Οι προϋποθέσεις για τις παροχές

Το ύψος των απολαβών εξαρτάται από το ύψος των εισφορών και της απόδοσης των επενδύσεων που θα συγκεντρωθούν

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με 28 ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, 50.000 ασφαλισμένους και περί τα 300εκατ€ κεφάλαια διαχείρισης στα 21 χρόνια που τρέχει ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας, δεν τον λες κι επιτυχημένο. Γι'αυτό και στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, ένας βασικός πυλώνας είναι η ανάπτυξη του θεσμού μέσω μιας δέσμης πρωτοβουλιών. Αυτές αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης τους , την ενίσχυση της εποπτείας και τα κίνητρα για να εξασφαλίζεται ουσιαστική συμπληρωματική σύνταξη.  

Η λογική που διέπει τη λειτουργία ενός ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης, που μπορεί να ιδρυθεί από έναν εργοδότη ή μια επαγγελματική οργάνωση, είναι η ίδια με αυτήν του ΤΕΚΑ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης, με τη διαφορά ότι η συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση είναι προαιρετική. Ο ασφαλισμένος αποκτά κι εδώ έναν ατομικό κουμπαρά στον οποίο κατευθύνονται οι εισφορές του κι επενδύονται. Την πορεία των εισφορών του θα μπορεί να την παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Οι εισφορές έως το 20% ( όσο και στη κύρια ασφάλιση δηλαδή )των αποδοχών του εργαζόμενου ή έως το ποσό των 15.000€ εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όποιο ποσό είναι μικρότερο. Για να φτάσει κάποιος τις 15.000€ στην επικουρική και στην κύρια μαζί πρέπει να έχει μηνιαία εισοδήματα 4.000€ στον ιδιωτικό τομέα και 5.000€ στο Δημόσιο, γι'αυτό και οι όροι χαρακτηρίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ως γενναιόδωροι. Μπορεί κάποιος να βάλει και παραπάνω χρήματα αν θέλει, αλλά θα φορολογηθούν. 

Μετά την συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου ή ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου στο ταμείο – που καθορίζεται από το καταστατικό του ταμείου – λαμβάνει σύνταξη ή εφάπαξ ή ακόμη και συμπληρωματικές παροχές για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στο βίο ενός ασφαλισμένου όπως ο θάνατος ή η ασθένεια. Το ύψος των απολαβών εξαρτάται από το ύψος των εισφορών και της απόδοσης των επενδύσεων που θα συγκεντρωθούν όπως είναι εύλογο. Για να λάβει ο ασφαλισμένος τις παροχές θα πρέπει (όχι σωρευτικά):  

-Να έχει βγει στη σύνταξη  
-Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης 
-Να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας με 20 χρόνια ασφάλισης  

Αν πληροί κάποια από τις 2 τελευταίες προϋποθέσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει έως το 50% των χρημάτων του.  

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα με τα επαγγελματικά ταμεία όπου δεν υπάρχει καμιά φορολόγηση, πλέον εισάγεται φορολόγηση στις απολαβές των ταμείων αυτών ώστε να μην υπάρχουν παράθυρα φοροαποφυγής από τους έχοντες. Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι να δίνονται κυρίως συντάξεις από εφάπαξ και γι'αυτό η φορολόγηση των συντάξεων είναι στο 50% από αυτή των εφάπαξ. Και φυσικά όσο περισσότερο αφήνεις τα χρήματα στο ταμείο, τόσο μικρότερος ο φορολογικός συντελεστής. Η φορολόγηση ΔΕΝ είναι αναδρομική, ό,τι υπάρχει ήδη στα ταμεία αυτά παραμένει ως έχει :  

Διάρκεια Ασφάλισης        Φόρος Εφάπαξ         Φόρος Σύνταξης 

0-5 έτη                                    20%                               10% 

6-15 έτη                                  15%                               7,5% 

16-25 έτη                                10%                               5% 

>25 έτη                                   5%                                 2,5% 

Μπορεί κάποιος να αποφασίσει να λάβει πρόωρα τα χρήματα του ή μέρος αυτών αλλά θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ενώ η φορολόγηση θα είναι αυξημένη κατά 50% 

Για την αποφυγή «δυσάρεστων» εκπλήξεων οι ίδιοι όροι λειτουργίας θα ισχύουν και για τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αλλά και για τα ταμεία αλληλοβοήθειας.

Πηγή: skai.gr