Σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη: Στους 29 οι νεκροί- 85 τραυματίες, συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι νεκροί ανέρχονται στους 29 - Μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά - Στις δυο αμαξοστοιχίες επέβαιναν 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό

Τραγωδία στα Τέμπη. Δύο αμαξοστοιχίες, μία εμπορική και μία επιβατική, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκανε στις 3 τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, έχουν ανασυρθεί νεκροί 16 άνθρωποι και άλλοι 85 είναι τραυματίες. Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών είναι σε εξέλιξη από τα σωστικά συνεργεία. Ωστόσο, μία ώρα αργότερα, στη νέα επίσημη ενημέρωση οι νεκροί είχαν ανέλθει στους 26, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού. Όπως είπε ο κ.Αρτοποιός, στις προσπάθειες μετέχουν 150 πυροσβέστες, αλλά και ειδικά γερανοφόρα οχήματα. Ακολούθησε νεότερη ενημέρωση στις 5 το πρωί, με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής να αναφέρει ότι οι νεκροί αυξήθηκαν στους 29.

Στα νοσοκομεία Λάρισας νοσηλεύονται 60 τραυματίες εκ των οποίων 25 σοβαρά. Επίσης προσήλθαν με ΙΧ μέσα ελαφρά τραυματίες πέντε άτομα στο ΓΝ Κατερίνης, πέντε στο Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και 15 στο ΑΧΕΠΑ. Μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά. Στις δυο αμαξοστοιχίες επέβαιναν 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό.  

Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης συντρίμμια και από τις δύο αμαξοστοιχίες είχαν εκτοξευτεί σε μεγάλη απόσταση. 

Από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχειρούν 15 οχήματα, τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη) και 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων). Στο σημείο της σύγκρουσης φθάνει και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, τρία βαγόνια της οποίας έχουν εκτροχιαστεί,  φέρεται ότι εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22 το απόγευμα. 

“Σπάζανε τζάμια και ούρλιαζαν οι άνθρωποι... Τα 2/3 (του τρένου) ήταν γεμάτο... Δεν είδαμε τίποτε, απλά άρχισε το τρένο να τραντάζεται όλο και περισσότερο μέχρι που καταλήξαμε 45 μοίρες γωνία... Μπροστά το τρένο να φλέγεται ολόκληρο είχε πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο που ήμουν εγώ... Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς... Καμμένο μόνο σίδερο” είπε μεταξύ άλλων μάρτυρας στον ΣΚΑΪ. 

Εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης. Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία. Και ο ΓΓ του Μεταφορών Γιαννης Ξιφαράς κατευθύνεται προς το σημείο της σύγκρουσης.

Στις 11.24 επιβάτης της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος είχε απεγκλωβιστεί, πήρε το 112 και ειδοποίησε για τη σφοδρή σύγκρουση. 

Τέμπη

larissanet.gr

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγός και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αρχηγός Κώστας Σκούμας και οι επιτελείς.  Ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός. Λόγω των έκτακτων γεγονότων στη Λάρισα, η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται. 

 
Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων μεγάλων δυστυχημάτων. Στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σε επιφυλακή εάν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Τέμπη

Τέμπη

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος με τα δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή, ωστόσο υπάρχει και ενδεχόμενο το ένα τρένο να εκτροχιάσθηκε και να έπεσε στο άλλο στην άλλη ράγα.  

Τέμπη

Τέμπη

Τέμπη

Πηγή: skai.gr