Περιπολίες και… «συλλήψεις» αγριογούρουνων σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Σχιστό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις νυχτερινές διελεύσεις που επιχειρούν τα αγριογούρουνα κάθετα σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Εθνική Οδός.

Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός

Περιπολίες και… «συλλήψεις» αγριογούρουνων κυρίως σε σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, πραγματοποιούν τον τελευταίο μήνα συνεργεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Δασαρχείου Αιγάλεω.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, αυτή τη στιγμή αγέλες αγριογούρουνων δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού από το ύψος του Χαιδαρίου μέχρι και τη λίμνη Κουμουνδούρου, με μία ολοφάνερη τάση των ζώων να περάσουν από το Ποικίλο Όρος προς το όρος Αιγάλεω και στην περιοχή του Σχιστού.

Συχνές παρουσίες μεγάλου αριθμών ζώων παρατηρούνται σε χώρους δίπλα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί, καθώς και στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην απέναντι πλευρά της Εθνικής, όπου οι συνθήκες βλάστησης ευνοούν τους αγριόχοιρους.

viber

Μέχρι στιγμής  κλιμάκια του Δασαρχείου Αιγάλεω και της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, έχουν καταφέρει να «αιχμαλωτίσουν» ανώδυνα με παγίδες περισσότερα από 10 αγριογούρουνα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και απελευθερώθηκαν σε απομακρυσμένες  δασικές περιοχές εκτός αστικών περιοχών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις νυχτερινές διελεύσεις που επιχειρούν τα αγριογούρουνα κάθετα σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Εθνική Οδός.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας, και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, ιδίως στο ύψος του Χαιδαρίου.

«Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως τη νύχτα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ταΐζουν, να προσεγγίζουν ή να ενοχλούν με οποιοδήποτε τρόπο τα αγριογούρουνα. Επίσης περιπατητές, και ιδιαίτερα συνοδοί σκύλων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί εάν συναντηθούν με τέτοια ζώα, ώστε να μην προκαλέσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά των αγριόχοιρων» τονίζει ο κ Γουρδομιχάλης.

Πηγή: skai.gr