Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή 11/9, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της έπληξαν τρία φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα ουκρανικά λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ, υποστηρίζοντας ότι μετέφεραν εξοπλισμό που προοριζόταν για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον στρατιωτικών και εφοδιαστικών στόχων της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε κέντρα logistics σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Η νέα ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιθέσεις εναντίον πλοίων που κινούνται προς ή από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν πολλαπλασιαστεί, δημιουργώντας αυξανόμενους κινδύνους για τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα.
Νεκροί δύο Αζέροι ναυτικοί σε επίθεση σε πλοίο
Μία ημέρα πριν από τη νέα ρωσική ανακοίνωση, δύο Αζέροι ναυτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση με drones εναντίον του πλοίου Tedy κοντά στην Οδησσό.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι Ασλάν Αλίγεφ και Ασίμ Κασίμοφ έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι Ιμράν Νοβρούζοφ και Ραούφ Αλίεφ τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Τσορνομόρσκ.
Το Tedy, υπό σημαία Σομαλίας, είχε πλήρωμα δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερις Αζέροι, τρεις Τούρκοι, δύο Γερμανοί και ένας Ουκρανός, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Το πλοίο φέρεται να δέχθηκε δύο επιθέσεις. Η δεύτερη σημειώθηκε ενώ κατευθυνόταν προς το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας.
Η επίθεση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν αφορά μόνο την Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά και πληρώματα τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ρωσική εκδοχή για τα πλοία
Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν πλοία τα οποία μετέφεραν υλικό για τον ουκρανικό στρατό.
Ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι έπληξε δύο φορτηγά πλοία και ένα ρυμουλκό που κατευθύνονταν προς την Οδησσό, υποστηρίζοντας ότι μετέφεραν εξοπλισμό και υλικά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, είχε κάνει λόγο για πλήγματα σε εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ και σε κέντρα logistics.
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς την ταυτότητα ορισμένων στόχων.
Ναυτιλιακά στοιχεία που επικαλούνται ειδικευμένες πηγές αναφέρουν ότι το Tedy ήταν ρυμουλκό και όχι φορτηγό πλοίο, και ότι επιχειρούσε να βοηθήσει το φορτηγό Emil, το οποίο είχε ήδη υποστεί ζημιές σε προηγούμενη ρωσική επίθεση στις αρχές Αυγούστου.
Η Ρωσία, πάντως, επιμένει ότι οι επιθέσεις της στρέφονται εναντίον μεταφορών που υποστηρίζουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Οδησσός στο στόχαστρο των θαλάσσιων επιθέσεων
Η νέα εξέλιξη εντάσσεται σε μια πολύ ευρύτερη εκστρατεία πλήγματος των ουκρανικών λιμενικών υποδομών.
Η Οδησσός, το Τσορνομόρσκ και το Πιβντένι αποτελούν τους βασικούς θαλάσσιους κόμβους από τους οποίους η Ουκρανία εξακολουθεί να πραγματοποιεί εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και άλλων εμπορευμάτων.
Τον Αύγουστο, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι έπληξε συνολικά πέντε πλοία σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η ρωσική πλευρά υποστήριξε τότε ότι τρία φορτηγά πλοία και ένα δεξαμενόπλοιο στο Πιβντένι, καθώς και ένα ακόμη φορτηγό στην Οδησσό, μετέφεραν εφόδια για τον ουκρανικό στρατό.
Τον Ιούλιο, η Μόσχα είχε ανακοινώσει επίσης πλήγματα σε φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου στην περιοχή της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ, υποστηρίζοντας ότι μετέφεραν φορτία προς όφελος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι επιθέσεις απειλούν τις θαλάσσιες εξαγωγές
Η Ουκρανία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον θαλάσσιο διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών και άλλων προϊόντων, παρά τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις.
Η πίεση στις θαλάσσιες μεταφορές έχει ιδιαίτερη σημασία για την ουκρανική οικονομία, καθώς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων.
Η Ουκρανία έχει ήδη αυξήσει τη χρήση χερσαίων διαδρομών μέσω των γειτονικών χωρών, όμως οι θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν κρίσιμες για τη διατήρηση των εξαγωγών.
Η κλιμάκωση στη θάλασσα συμπίπτει μάλιστα με τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα σε χερσαίες εμπορικές οδούς.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ρωσικά drones έπληξαν συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας στην περιφέρεια της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.
Το Reuters μετέδωσε ότι η επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα αυξάνει τα πλήγματα εναντίον εμπορικών και εφοδιαστικών διαδρομών της Ουκρανίας.
Αυξάνεται ο κίνδυνος για τα διεθνή πληρώματα
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πλέον η συχνότητα με την οποία ξένα πλοία και πληρώματα βρίσκονται μέσα στη ζώνη των επιχειρήσεων.
Το ρυμουλκό Tedy αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι νεκροί και τραυματίες της επίθεσης της 9ης Σεπτεμβρίου ήταν Αζέροι πολίτες, ενώ στο ίδιο πλοίο βρίσκονταν μέλη πληρώματος από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ουκρανία.
Το περιστατικό προστίθεται σε σειρά επιθέσεων τους τελευταίους μήνες που έχουν πλήξει εμπορικά πλοία και ναυτικούς διαφορετικών εθνικοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Τουρκία, η οποία είχε καλέσει τον Αύγουστο τη Ρωσία και την Ουκρανία να εξετάσουν μορατόριουμ στις επιθέσεις εναντίον πλοίων.
Η Μόσχα, ωστόσο, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής διάθεση να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που, όπως υποστηρίζει, μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό.
Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει επικίνδυνη ζώνη
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Μαύρη Θάλασσα παραμένει ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα μέτωπα του πολέμου.
Η Ρωσία επιχειρεί να πλήξει τις υποδομές και τις εφοδιαστικές γραμμές που θεωρεί ότι στηρίζουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ η Ουκρανία έχει παράλληλα εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον ρωσικών ναυτικών και ενεργειακών στόχων.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός ολοένα πιο επικίνδυνου περιβάλλοντος για την εμπορική ναυτιλία.
Πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα για την Ουκρανία ή απλώς κινούνται κοντά στα λιμάνια της κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν μέσα σε μια ζώνη όπου drones και άλλα όπλα χρησιμοποιούνται καθημερινά.
Η νέα ρωσική ανακοίνωση για τα τρία φορτηγά πλοία, επομένως, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.
Έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις και μόλις λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι δύο Αζέροι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση κοντά στην Οδησσό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.