Εντολή εκκένωσης της Δαδιάς – Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο – Δύσκολο το μέτωπο στο Ακριτοχώρι

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν".

Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά να έχει προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων.
 Η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν".
Ανέφερε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική ζώνη.
Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έχει πολλαπλά μέτωπα
Στη φωτιά επιχειρεί και θα επιχειρεί όλη τη νύχτα ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην Δαδιά μεταβαίνει νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη


Στη Λέσβο η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το πρωί μαίνεται σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή ανάμεσα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό χωρίς να απειλεί αύτη τη στιγμή κάποιον οικισμό σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την πυροσβεστική
Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης  για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .
Οι αρχές  απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης,  πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού  και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί  ζημιές.
Παράλληλα συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος
Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.


Δύσκολη είναι η νύχτα στο Ακριτοχώρι  Μεσσηνίας εξ αιτίας της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε αγροτο-δασική έκταση. Η φωτιά έχει πολλά ενεργά μέτωπα ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, σε χαμηλή βλάστηση. Το σημείο είναι ορεινό και δύσβατο
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στην Βρυσούλα Πρεβέζης

Σε όλα τα μέτωπα  επιχειρούν και θα επιχειρούν κατά της διάρκεια της νύχτας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκτός από τη φωτιά στη Δαδιά, οι υπόλοιπες δεν απειλούν κάποιον οικισμό.

Πηγή: skai.gr