Κλείσιμο

Μάχη στα πύρινα μέτωπα: Σε 3 σημεία η φωτιά στα Βατερά Λέσβου -Μαίνεται σε Δαδιά και Μεσσηνία

Ο καύσωνας και ο αέρας δυσχεραίνουν πολύ το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ οι πυρκαγιές παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Τιτάνιες είναι η προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής και των εθελοντών για να περιορίσουν τις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν σήμερα σε Λέσβο, Έβρο, Πύργο και Μεσσηνία.

Οι θερμοκρασίες σήμερα αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου και τους 37 στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη. Παράλληλα, οι άνεμοι είναι δυνατοί και κατά τόπους φτάνουν και τα 7 μποφόρ. Ο καύσωνας και ο αέρας δυσχεραίνουν πολύ το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ οι πυρκαγιές παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Μάχη στο παρθένος δάσος της Δαδιάς Έβρου

Στον Έβρο η φωτιά μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο παρθένο δάσος στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου, της φωτιάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά περιοερίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα.

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρες, 13 πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές. Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος  καπνός, και υγρασία από τη νύχτα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ οπού είναι δυνατό  δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες. 

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Εβρος

Παράλληλα, από το πρωί έχουν πιάσει δουλειά πυροσβέστες, υλοτόμοι και άνθρωποι από το δασαρχείο οι οποίοι κόβουν δέντρα τόσο για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς, όσο και για να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτό το παρθένο και μέχρι πρότινος ανέγγιχτο μέρος. Στόχος είναι μέχρι το βράδυ να εργάζονται πάνω από 200 άτομα με 120 αλυσοπρίονα.

Φωτογραφίες από τις εργασίες διαπλάτυνσης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων:

Δαδιά

Δαδιά

Δαδιά

Κάηκαν σπίτια στη Λέσβο - Οι καπνοί έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ελέγχθει κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών.

Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν  τη φωτιά σε αυτό το σημείο. Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στα Βατερά έφτασε μέχρι τη θάλασσα, με το Λιμενικό να προχωράει στον απεγκλωβισμό κατοίκων από την παραλία της περιοχής. Μέχρι στιγμής, η ΕΛΑΣ έχει απομακρύνει 450 πολίτες από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, μια τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα Βατερά Λέσβου έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και η προσπάθεια εστιάζεται πλέον στα δυτικά βορειοδυτικά προς το χωριό Βρίσα, όπου επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 tractores, 2 CL 415 και 2 PZL.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αδρέας Αξής, αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, απειλούνται ο οικισμός Σταυρός από τη μεριά των Βατερών και η Βρίσα λίγο πιο πάνω. «Κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στη Βρίσα δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα γυρίσματα του ανέμου», τόνισε ο κ. Αξής.  

Στο μεταξύ στα Βατερά κάηκαν σπίτια, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Επίσης, έχουν περισυλλεγεί από την παραλία των Βατερών τουλάχιστον 9 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 Γάλλοι τουρίστες. Μια Γαλλίδα τουρίστρια που λιποθύμησε στα Βατερά μεταφέρθηκε από το λιμενικό στο Πλωμάρι.

Σημαντική η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα (4) CL-415, δυο (2) PZL, τέσσερα (4) Πυροσβεστικά οχήματα, δύο(2) υδροφόρες, τρία (3) λεωφορεία, ένας(1) Προωθητής Γαιών και ένα (1) Βυτιοφόρο Καυσίμου. Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Ο καπνός από τη φωτιά έχει φτάσει μέχρι και τις Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, είκονα από δορυφόρο δείχνει ότι οι ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, έχουν παρασύρει τους καπνούς μέχρι την Κύθνο και τη Σέριφο. Μέχρι το τέλος της ημέρας ενδέχεται να φτάσουν και ακόμη νοτιότερα.

kapnos

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Σημειώνεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βατερών, μέσω μηνύματος από το 112.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Επιπλέον, oλοκληρώθηκε πλήρως ο εφοδιασμός του σημείου συγκέντρωσης των πολιτών στο Στάδιο Πολιχνίτου, με νερά, χυμούς και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου είναι εκεί για τους δημότες για να συμβάλλει σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Μια ανάσα από τα σπίτια η φωτιά στη Σπιάτζα στον Πύργο

Μεγάλη πυρκαγιά καίει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, σε χορτολιβαδική έκταση, με ξερά χόρτα και καλάμια, στην Σπιάτζα, στον Πύργο.

Η φωτιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ οι φλόγες είναι μια ανάσα από τα σπίτια.

Πύργος

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ενώ συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Πύργος

Μεγάλη φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας

Μεγάλη φωτιά ξεσπάσει λίγη ώρα πριν τις 2το μεσημέρι, σε αγροτοδασική περιοχή μεταξύ Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρα τμήματα 9 αεροσκαφη και 1 ελικόπτερο.

Η πυροσβεστική έχει εισηγηθεί εκκένωση του χωριού Χρυσοκελλαριά, καθώς η φορά του ανέμου στρέφει τη φωτιά προς τα εκεί.

Μαίνεται η φωτιά στα Γρεβενά

Συνεχίζεται η μάχη και στο πύρινο μέτωπο στα Γρεβενά, το οποίο μαίνεται σε δασική έκταση στην περιοχή Τσακατούρα. Πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή  δύσβατη περιοχή.

Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες με τρία υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  •     Περιφέρεια Αττικής
  •     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

χαρτης πυρκαγιών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: skai.gr