Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενημερωθεί για τις φωτιές -Στη Δαδιά αύριο ο Στυλιανίδης

Μητσοτάκης

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 φωτιές, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στη Λέσβο και τον Έβρο.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο ΕΣΚΕΔΙΚ στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Ενας επιπλέον λογος για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ είναι και για να ενημερωθεί από τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της αυριανής μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου στις 05:30 το πρωί, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 53 φωτιές, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στη Λέσβο και τον Έβρο.

Οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

φωτια

 •     Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
   
 •     Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.
   
 •     Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακριτοχώρι, του Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.
   
 •     Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.
   
 •     Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

φωτια

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε:

 • Τσακατούρα
 • Άνδρο
 • Λινίτσαινα Κρεστένων Ηλείας
 • Σκληρό Ηλείας
 • Διχείμαρρο Βέροιας
 • Περαία Βεγορίτιδας
 • Κιλκίς
 • Βρυσούλα Πρέβεζας

Φωτιά στη Δαδιά Έβρου

Στον Έβρο η φωτιά μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο παρθένο δάσος στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου, της φωτιάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά περιοερίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Φωτογραφίες από τις εργασίες διαπλάτυνσης αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων:

Δαδιά

Δαδιά

Δαδιά

Φωτιά στα Βατερά Λέσβου

Στη Λέσβο η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ελέγχθει κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών.

Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν  τη φωτιά σε αυτό το σημείο. Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στα Βατερά έφτασε μέχρι τη θάλασσα, με το Λιμενικό να προχωράει στον απεγκλωβισμό κατοίκων από την παραλία της περιοχής. Μέχρι στιγμής, η ΕΛΑΣ έχει απομακρύνει 450 πολίτες από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, μια τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα Βατερά Λέσβου έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και η προσπάθεια εστιάζεται πλέον στα δυτικά βορειοδυτικά προς το χωριό Βρίσα, όπου επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 tractores, 2 CL 415 και 2 PZL.

Πηγή: skai.gr