Eξαφάνιση 6χρονου Ράινερ: Σταματά η αναζήτηση μέσω του Amber Alert - «Απέτυχαν τα ελληνικά δικαστήρια», λέει ο δικηγόρος του πατέρα του

Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός

Διακόπτεται μετά από εισαγγελική εντολή ο συναγερμός Amber Alert Hellas για την εξαφάνιση του μικρού Ράινερ Τζέισον από την Κηφισιά.

Όπως ανακοίνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού από σήμερα 26/05 την υπόθεση του 6χρονου χειρίζονται αποκλειστικά οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του για την εύρεση του μικρού  Ραΐνερ Τζεΐσον», σημειώνεται στην ανακοίνωση του «Χαμόγελου».

Από τη στιγμή που η αναζήτηση του αγοριού σταματά μέσω του μηχανισμού Amber Alert, σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένο ότι το αγόρι βρίσκεται πλέον στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί πέταξε προς την Κοπεγχαγη, το πρωί της Τετάρτης,  με συγγενικά του πρόσωπα για να φτάσει τελικά στη Νορβηγία. 

Σχετικά ενημέρωσε την ελληνίδα δικηγόρο του πατέρα ο νορβηγός συνάδελφός της. Στην επιστολή του, ο δικηγόρος τόνιζε ότι το παιδί είναι πλέον με τον πατέρα του, σε ασφαλές περιβάλλον και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα έχει τη φροντίδα από τις κοινωνικές υπηρεσίες της κοινότητας στην οποία ζει. Σημειώνεται ότι τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με επίκεντρο το εξάχρονο αγόρι είναι αποτέλεσμα της διαμάχης ανάμεσα στους γονείς για την επιμέλεια του παιδιού, την οποία κέρδισε ο πατέρας. 

Στην επιστολή του, ο νορβηγός δικηγόρος επισημαίνει ότι το παιδί θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και οι κοινωνικές υπηρεσίες, εφόσον χρειαστεί θα παράσχουν φροντίδα, στην περίπτωση που το παιδί έχει υποστεί ψυχικό τραύμα  «στη διάρκεια της απαγωγής του».

Το φθινόπωρο, προσθέτει, αναμένεται να αρχίσει το σχολείο. «Τα ελληνικά δικαστήρια, κατά την κρίση του πελάτη μου», αναφέρει ο δικηγόρος, «απέτυχαν να ανταποκριθούν στη Συνθήκη της Χάγης του 1980 και να επιστρέψουν το παιδί στη χώρα συνήθους διαμονής του». Μάλιστα, ο δικηγόρος σημειώνει ότι η μητέρα του παιδιού είναι εκείνη που δεν σεβάστηκε τις δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, αναφέρει ότι η μητέρα κατηγορείται για απαγωγή στη Νορβηγία και σε βάρος της έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, που θα ενεργοποιηθεί  εφόσον αποφασίσει να ταξιδεύσει εκτός Ελλάδας. 

H θεία της μητέρας του Ράινερ, Εμμανουέλα Τερζοπούλου, με το διαβατήριο του παιδιού στα χέρια της

Ζήτημα είναι πάντως πώς ταξίδευσε το παιδί, αφού σύμφωνα με την οικογένεια της μητέρας το διαβατήριό του βρίσκεται στο σπίτι τους, στην Κηφισιά. Επιπλέον όλα δείχνουν ότι δεν έφτασε εγκαίρως σήμα στις πύλες εξόδου της Ελλάδας, ώστε να μην ταξιδεύσει το παιδί.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την αρπαγή του Ράινερ

Για την αρπαγή του παιδιού, η αστυνομία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ημεδαπή και κατήγγειλε ότι, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από συγγενικό της πρόσωπο, λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μετέβη στην οικία τους, άρπαξε τον ανήλικο γιό της, τον επιβίβασε σε όχημα που ήταν σταθμευμένο εξωτερικά αυτής και αποχώρησαν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, που επιλήφθηκε προανακριτικά της υπόθεσης, πραγματοποίησε άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες και στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, προέβη στην ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού « Amber Alert Hellas », προς αναζήτηση του αγνοούμενου ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος φέρεται πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, συνοδευόμενος από δύο άνδρες αλλοδαπούς, να αποχώρησε αεροπορικώς με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα ( intra Schengen ).

Σημειώνεται ότι, από την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε διεθνής συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Πηγή: skai.gr