Απεγκλωβισμός Έλληνα προξένου: Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά, αλλά κινείται αργά λόγω των συνθηκών

Σε εσυνεχή επαφή με τον πρόξενό μας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόξενος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι καλά, ωστόσο κινείται πολύ αργά λόγω των συνθηκών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, άλλο ένα εμπόδιο είχε  στον δρόμο της επιστροφής του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη,Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος θα καθυστερήσει ακόμα να «πατήσει» έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για τους Έλληνες στην Ουκρανία, χρειάστηκε αλλαγή σχεδίου, καθώς χθες το βράδυ βομβαρδίστηκε η Ζαπορίζια και έπρεπε να ακολουθήσει άλλη διαδρομή.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι μέχρι αύριο το βράδυ θα βρίσκεται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης για το εάν η Ελλάδα προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είχαμε προειδοποιήσει την ομογένεια».

Παρέπεμψε δε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών που έγιναν από τις 11, 14 και στις 24 Φεβρουαρίου που ζητούσαν να φύγουν από την Ουκρανία.

«Μέχρι τώρα έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» καταλήγοντας πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα». 

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε χθες το απόγευμα. 

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ. Το κονβόι αναμένεται να κινηθεί με κατεύθυνση τα δυτικά. 

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τις τοπικές αρχές περίπου 2.000 οχήματα έχουν εγκαταλείψει την πολιορκούμενη πόλη.

Πηγή: skai.gr