Βρετανία: Αυτά είνα τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου - Τον... «ωραιοποίησαν;» - Φωτό

Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου, που αντικαθιστά αυτό της Ελισάβετ, θα είναι η μόνη αλλαγή στα υπάρχοντα σχέδια των 5, 10, 20 και 50 λιρών και τα νέα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα μέσα του 2024

Τη νέα εμφάνιση των τραπεζογραμματίων με την εικόνα του βασιλιά Καρόλου αποκάλυψε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου, που αντικαθιστά αυτό της Ελισάβετ, θα είναι η μόνη αλλαγή στα υπάρχοντα σχέδια των 5, 10, 20 και 50 λιρών και τα νέα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα μέσα του 2024.

Charles


Τα νέα χαρτονομίσματα θα παρουσιάζουν το πορτρέτο του βασιλιά στο μπροστινό μέρος και στο υδατογράφημα ασφαλείας. 

Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά στα καταστήματα αφού τα νέα χαρτονομίσματα αρχίσουν να κυκλοφορούν.

Κάρολος


Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη και μοναδική μονάρχης που εμφανίστηκε στα κυκλοφορούντα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας, αρχής γενομένης από το 1960. Τα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από τράπεζες της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν απεικονίζουν τη μονάρχη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κυκλοφορία, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας, αξίας περίπου 80 δισεκατομμυρίων λιρών.

Κάρολος


Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε «περήφανος» χαρακτηρίζοντας ως «σημαντική στιγμή» το νέο σχέδιο. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε για «ωραιοποίηση» του βασιλιά, στο πιο... αρρενωπό. «Έχει κάτι από Ντόμινικ Γουέστ» δήλωσαν κάποιοι Βρετανοί στα social media αναφερόμενοι στον ηθοποιό που υποδύεται τον Κάρολο στο The Crown. Κάποιοι άλλοι πάντω μιλούν για υπερβολές. 

Σημειώνεται ότι νέα νομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία στο ΗΒ. Τα νέα νομίσματα, αξίας 50 πενών, (σχεδόν 58 λεπτά του ευρώ) έκαναν την εμφάνισή τους στα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας,

Τα νομίσματα που φέρουν την εικόνα της βασίλισσας θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά στα καταστήματα, όπως και τα τραπεζογραμμάτια.

Πηγή: bbc.com