Η Gazprom απειλεί να διακόψει τη ροή αερίου και μέσω Ουκρανίας

Ο ελεγχόμενος απο το Κρεμλίνο  κολοσσός του φυσικού αερίου επικαλείται διαφωνίες με τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz.

Να κόψει και το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη και μέσω Ουκρανίας απειλεί τώρα η Gazprom σύμφωνα με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση. Ο ελεγχόμενος απο το Κρεμλίνο  κολοσσός του φυσικού αερίου επικαλείται αντιπαράθεση με τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz σε ό,τι αφορά τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Naftogaz προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες οφειλές (τέλη) για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας. 

Η Gazprom διεμηνύει ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με συνέπεια να μην καταβληθούν στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

«Η Gazprom απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Naftogaz Ukrainy σχετικά με τις κινηθείσες διαδικασίες σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη - οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την ουκρανική πλευρά δεν πρέπει και δεν θα πληρωθούν» σημειώνει ο ρωσικός κολοσσός.

Σήμερα, (σ.σ χθες) η Gazprom ενημέρωσε σχετικά τη Γραμματεία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (IAC) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και τον σημερινό επικεφαλής της NJSC Naftogaz της Ουκρανίας.

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται σήμερα και στην τιμή του φυσικού αερίου. Από τα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα που βρισκόταν το πρωί έπεσε στα 197 ευρώ, για να φτάσει πάλι πριν από λίγη ώρα πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. (203.995)

Πηγή: skai.gr