Αναταράξεις στις αγορές - Αύξηση 4% της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε μια ημέρα

Σε χαμηλό διετίας κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση άνω του 2% καταγραφεί η Φρανκφούρτη, στο 2% το Λονδίνο, κοντά στο 2% το Παρίσι.

Σκηνικό εντόνων αναταράξεων διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στις αγορές με φόντο την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις δηλώσεις της πρόεδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τις οποίες προαναγγέλλει αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται από το πρωί οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εμφάνισε αύξηση κατά 4% σε σχέση με χθες Τρίτη, φθάνοντας πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το 5,05%, υπό το βάρος ρευστοποιήσεων. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαίνονταν στο 2,33%. Έτσι το περιθώριο μεταξύ ελληνικών - γερμανικών ομολόγων ξεπέρασε το 2,72%.

Μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται σήμερα και στην τιμή του φυσικού αερίου. Από τα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα που βρισκόταν το πρωί έπεσε στα 197 ευρώ, για να φτάσει πάλι πριν από λίγη ώρα πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. (203.995)

Σε χαμηλό διετίας κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση άνω του 2% καταγραφεί η Φρανκφούρτη, στο 2% το Λονδίνο, κοντά στο 2% το Παρίσι.

Νέα άνοδο 13%, καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία διαμορφώνεται στα 212 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

To κλίμα στην αγορά των ομολόγων είναι φορτισμένο αρνητικά καθώς προεξοφλείται μία νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο μετά και από σχετικές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Κάζμιρ δήλωσε πριν από λίγο, σύμφωνα με το Reuters, ότι είναι πιθανόν η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,75% τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει με δύο κινήσεις τα επιτόκια της κατά 1,25%, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευτεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν έως τα επιτόκια φθάσουν στο λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο.

Πηγή: skai.gr