Κλείσιμο

Ενεργειακή κρίση: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων τα νοικοκυριά

Ένα ακόμη Συμβούλιο Κορυφής να περάσει χωρίς να κάνει τίποτε και τα κράτη – μέλη μόνα τους προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σαν να μην έφτανε ο υψηλότερος πληθωρισμός που καταγράφηκε ποτέ στην Ευρώπη για τον Μάιο, στο 8,1%, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπα με πλήθος πιέσεων που σχεδόν... εγγυώνται περαιτέρω αύξηση του το επόμενο διάστημα αφού θα κρατούν τις τιμές ενέργειας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μετά από ώρες διαβουλεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές έως το τέλος του έτους.

Αμέσως η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε και τα 124$/βαρέλι μέσα στην ημέρα που αποτελεί υψηλό διμήνου. Στα 95€/MwH αυξήθηκε το φυσικό αέριο για το οποίο έχει μεν προς το παρόν αποκλειστεί το εμπάργκο, όμως το αλαλούμ με τις πληρωμές σε ευρώ ή ρούβλια διατηρεί την τιμή 5 φορές ψηλότερα από πέρυσι. Μετά την Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και σε 3 ακόμη μεγάλες εταιρείες παροχής προς Ολλανδία και Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η Κινεζική οικονομία αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικότητα - έχοντας περιορίσει τα κρούσματα Covid σε λιγότερα από 100 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο – με όρεξη να ...καταβροχθίσει ακόμη περισσότερα βαρέλια πετρελαίου. Την ίδια στιγμή αρχίζει στις ΗΠΑ και η θερινή περίοδος στη διάρκεια της οποίας η ζήτηση για καύσιμα είναι αυξημένη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο αυξημένο κόστος ενέργειας επιδρά εις βάρος βέβαια των καταναλωτών και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα (στο οποίο αγοράζεται το πετρέλαιο) να έχει ενισχυθεί σε υψηλό 20ετίας.

Ενώ όμως τα πράγματα είναι δύσκολα και αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα, η Ευρώπη άφησε ένα ακόμη Συμβούλιο Κορυφής να περάσει χωρίς να κάνει τίποτε παρά μόνο "διαπίστωσε" ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην αγορά. Ένα πρόβλημα που σοβεί εδώ και μήνες αλλά η Κομισιόν ακόμη εξετάζει προτάσεις.

Έτσι τα κράτη – μέλη μόνα τους προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά χωρίς φυσικά ιδιαίτερη επιτυχία αφού οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας έχουν εξαντληθεί κι απαιτείται από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις υπομονή μέχρι να βρεθούν ,για το οποίο τουλάχιστον η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα γίνει..