Κλείσιμο

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο πληθωρισμός: Εκτοξεύτηκε στο 10,7% τον Μάιο

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα από το 9,1% στο 10,7%, δηλαδή 17,5% αυξημένος, και πλέον η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

του Χρυσόστομου Τσούφη

Τρένο δίχως φρένα ο πληθωρισμός, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην ευρωζώνη.

Στο 8,1% εκτοξεύθηκε τον Μάιο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας. Ποτέ άλλοτε η γηραιά Ήπειρος δεν ήρθε αντιμέτωπη με τόσο υψηλό πληθωρισμό.

Η αναξέλεγκτη πορεία του γίνεται ιδιαίτερα φανερή στην ελληνική περίπτωση. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε μέσα σε μόλις έναν μήνα από το 9,1% στο 10,7%, δηλαδή 17,5% αυξημένος, και πλέον η Ελλάδα έχει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη πίσω μόνο από Λιθουανία και Λετονία, γεγονός που πρέπει να προβληματίσεις τις Ελληνικές Αρχές.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι στις 9 Ιουνίου η Ελληνικη Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει για τον Μάιο πληθωρισμό υψηλότερο από 11%, ου μη και 12%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της ενέργειας τον Μάιο βρέθηκε στο 39,2% , κάτι αναμενόμενο με δεδομένες τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει στο 9,1% και των υπηρεσιών που αργά και σταθερά έχει φτάσει στο 3,5%.

Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει. Η Ευρωπαϊκή συμφωνία για εμπαργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έστω και σε 2 φάσεις "σπρώχνει" το πετρέλαιο πάνω από τα 119$/βαρέλι αυτήν την στιγμή και όλες οι αναλύσεις το θέλουν περίπου σε αυτά τα επίπεδα για όλο το καλοκαίρι. Ειδικά στην Ελλάδα οι λεγόμενοι πρόδρομοι δείκτες είναι ανησυχητικοί.

Ο πιο επικαιροποιημένος, ο δείκτης παραγωγού βιομηχανικών προιόντων αυξήθηκε σχεδόν 49% τον Απρίλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην Ευρώπη βέβαια για μια ακόμη συνεδρίαση , οι ηγέτες των κρατών μελών θα κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τίποτε και θα κλωτσήσουν το τενεκεδάκι των όποιων αποφάσεων στο μέλλον.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτε, καθώς δεν έχει δημοσιονομικά περιθώρια, αναζητεί όμως χρήματα για να παρέμβει.

Σε κάθε περίπτωση όμως οποιαδήποτε εθνική παρέμβαση δεν είναι αρκετή....Ο... αχυρώνας έχει πια «λαμπαδιάσει» και οι κουβάδες δεν κάνουν τίποτε..

Πηγή: skai.gr