Ecofin: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με επίκεντρο άνθρακα και πετρέλαιο

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συζητά κυρώσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη Ρωσία τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ομοφωνία και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος σήμερα στο συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27».

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο.

«Θα δούμε ποια είναι η θέση όλων των κρατών-μελών, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε ενότητα μεταξύ των 27 για τις νέες κυρώσεις» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι η θέση της γαλλικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις».

Η ΕΕ θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας αύριο, Τετάρτη, έπειτα από τις καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην βόρεια Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

«Οι νέες κυρώσεις θα υιοθετηθούν πιθανόν αύριο» είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενεργήσει άμεσα σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων από τις δυνάμεις της σε ουκρανικές περιοχές, περιλαμβανομένης της Μπούκα.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει σήμερα «εμπειρικές αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι οι δυνάμεις της δεν έχουν σκοτώσει αμάχους στην Ουκρανία και ότι δεν εμπλέκονταν στα γεγονότα της Μπούκα.

Eurogroup: Προετοίμασε το έδαφος

Αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρος Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας».

To Eurogroup συνεδρίασε στη σκιά των «φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά αμάχων στην Ουκρανία» είπε ο Ντόναχιου και πρόσθεσε ότι το Ecofin θα συζητήσει για «περαιτέρω δράσεις» από τις 27 χώρες.

Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Π. Ντόναχιου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος.

Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Π. Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν το Eurogroup συζήτησε για την πρόταση του Ρώσου προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε: «Τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια και εμείς σεβόμαστε τα συμβόλαια».

«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ' ότι την παγκόσμια» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Πηγή: skai.gr